DOSARUL ASTORIA – Rechizitoriul DNA prin care a fost trimis in judecata directorul general al Societatii Feroviare de Turism C.F.R. S.A: “A aprobat doar plati partiale din suma de plata comunicata prin somatiile emise de executorul judecatoresc, motiv pentru care Hotel Restaurant Astoria a fost vandut la licitatie”

Data: 28 August 2018, 12:57 | autor: L.J. | 0 comentarii | 879 afisari

Prin rechizitoriul din martie 2017 in dosarul 84/P/2009, DNA a trimis in judecata urmatorii inculpati:

UDOR COSMIN ADRIAN, la data faptei director adjunct al Societatii Feroviare de Turism (S.F.T.) – C.F.R. S.A., cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

GLIGA LUMINITA LAURA, la data faptelor director general al Societatii Feroviare de Turism (S.F.T.) – C.F.R. S.A., cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave,
- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,


DUMITRACHE BOGDAN, la data faptei executor judecatoresc, cu privire la savarsirea infractiunii de stabilire a unei valori diminuate cu ocazia executarii silite.

Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu faptul ca: “Societatea Feroviara de Turism SFT CFR SA este o societate comerciala pe actiuni care functioneaza sub autoritatea Ministerului Transporturilor si gestioneaza active aflate in proprietatea statului.
Societatea are ca obiect de activitate, printre altele, transportul feroviar de calatori cu specific de turism feroviar, infiintarea, organizarea si intretinerea de muzee cu specific feroviar, hoteluri si alte mijloace de cazare. in prezent, societatea se afla in reorganizare judiciara.
Inculpatul Udor Cosmin Aurelian, in calitate de director general delegat al Societatii Feroviare de Turism SFT CFR SA, cu incalcarea legislatiei primare si fara a avea aprobarile necesare (ale Consiliului de Administratie ale compartimentului financiar si ale celui juridic), a semnat, la data de 6 iulie 2007, doua contracte de asistenta juridica cu o societate profesionala de avocati, pentru reprezentare legala in litigii, desi in cadrul societatii functiona un compartiment juridic :
- Un contract de asistenta juridica avand ca onorariu suma de 3500 euro lunar plus TVA si un onorariu de succes de 10% la sumele recuperate;
- Un contract de asistenta juridica avand ca onorariu suma de 3000 euro lunar plus TVA si un onorariu de succes de 10% la sumele recuperate;

Ambele contracte prevedeau ca intarzierea la plata onorariului cu mai mult de 30 de zile atrage penalitati de 0,3% pe zi intarziere si contineau clauze potrivit carora toate litigiile in legatura cu executarea contractelor sunt de competenta unei instante arbitrale.

Pe baza celor doua contracte, in perioada 6 iulie – 6 septembrie 2007 si in perioada 15 octombrie – 6 decembrie 2007, societatea de avocati a emis facturi catre Societatea Feroviara de Turism SFT CFR SA, reprezentand servicii de asistenta juridica, desi unele servicii de asistenta juridica au fost prestate, altele nu au fost prestate.

Pentru facturile emise pentru perioada 6 iulie – 6 septembrie 2007, inculpatul Udor Cosmin Aurelian a aprobat plata, catre societatea de avocati, a sumei de 34.752 lei, pentru servicii de asistenta juridica, desi acestea nu au fost prestate de catre societatea de avocatura.

Ulterior, pentru facturile emise pentru perioada 15 octombrie – 6 decembrie 2007, inculpata Gliga Luminita Laura, in calitate de director general al Societatii Feroviare de Turism 'SFT - CFR' SA, nu a aprobat plata, catre societatea profesionala de avocati, desi in bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2008 Societatea Feroviara de Turism SFT CFR SA avea pentru acest capitol bani la dispozitie, iar serviciile fusesera prestate.

In aceste conditii, societatea de avocatura a procedat la executarea silita pentru suma de 199.217 lei si, in acest scop, s-a adresat unui birou de executare judecatoreasca.

Din partea acelui birou a fost desemnat inculpatul Dumitrache Bogdan, in calitate de executor judecatoresc, sa realizeze executarea silita. In acest context a fost scos la licitatie publica principalul activ al Societatii Feroviare de Turism SFT CFR SA, respectiv Hotel Restaurant Astoria din Bucuresti.

In cadrul executarii silite, fara a solicita efectuarea unei expertize, inculpatul Dumitrache Bogdan, in calitate de executor judecatoresc, a stabilit ca valoarea imobilului Hotel Restaurant Astoria (constructie si teren) este de 9 milioane lei. Aceasta, in conditiile in care SFT CFR SA era numai proprietara hotelului, iar asupra terenului aferent detinea doar un drept de folosinta, proprietar asupra acestui teren fiind CNCFR SA.

Vanzarea la licitatie a avut loc la data de 10 iunie 2008, iar o societate privata, singura participanta la licitatie, a oferit suma de 9 milioane lei, adica pretul de pornire a licitatiei, acesta fiind si pretul la care a fost adjudecat hotelul Astoria si terenul aferent.

Valoarea stabilita de inculpatul Dumitrache Bogdan, de 9 milioane lei a fost diminuata, cu intentie, fata de valoarea comerciala reala a imobilului, respectiv 16.196.400 lei (hotel si terenul aferent).

Prin procesul-verbal din data de 17.07.2008, executorul judecatoresc a procedat la distribuirea sumelor rezultate din vanzarea prin licitatie publica.

Dupa achitarea, din banii obtinuti prin vanzarea Hotelului Astoria Bucuresti, a datoriilor catre societatea de avocati, catre directia de impozite si ANAF, diferenta de 7.015.408,25 lei a fost virata, prin ordin de plata, in contul Societatii Feroviare de Turism SFT-CFR SA.

La data de 17 septembrie 2008, inculpata Gliga Luminita a dispus plata sumei de 7.015.408,25 lei catre societatea privata care obtinuse hotelul, fara ca aceasta suma sa fi fost datorata. Aceasta, desi intre Societatea Feroviara de Turism SFT-CFR SA si societatea privata care si-a adjudecat Hotelul Astoria nu existau relatii contractuale.
Prejudiciul total in dauna Societatii Feroviare de Turism S.F.T.- C.F.R. S.A. se ridica la 9.840.826 lei (aproximativ 2.675.000 euro), suma cu care societatea respectiva a comunicat ca se constituie parte civila, ea reprezentand prejudiciul produs prin diminuarea, cu intentie, a valorii hotelului in procedura executarii silite si suma obtinuta din vanzarea imobilului, pusa la dispozitia societatii private, fara ca aceasta sa fi fost datorata.”

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.