DOSARUL AEDIFICIA CARPATI - “A oferit unui membru al Parlamentului echivalentul in lei al sumei de 3.845.000 de euro, din care a remis suma de 6.999.067 de lei”

Data: 13 March 2019, 11:21 | autor: L.J. | 0 comentarii | 446 afisari

Prin rechizitoriul din 13 noiembrie 2018 in dosarul 387/P/2017, DNA a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

BADEA PETRE, la data faptelor administrator al Aedificia Carpati S.A., pentru savarsirea a infractiunilor de:
- cumparare de influenta,
- evaziune fiscala;


AEDIFICIA CARPATI S.A., pentru savarsirea a infractiunilor de:
- cumparare de influenta,
- evaziune fiscala.


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

“In perioada 2010 – 2012, inculpatul Badea Petre, in calitate de administrator al AEDIFICIA CARPATI S.A., a oferit unui membru al Parlamentului Romaniei (in prezent decedat) echivalentul in lei al sumei de 3.845.000 de euro, din care a remis suma de 6.999.067 de lei (echivalentul a 1.275.000 de euro), pentru ca acesta sa-si foloseasca influenta pe care o avea asupra unor inalti functionari publici din cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, responsabili sa indeplineasca acte care intrau in indatoririle acestora de serviciu, in vederea asigurarii platii lucrarilor pe care societatea Aedificia Carpati S.A. le efectua in cadrul unor contracte de reabilitare a unor institutii publice culturale din Bucuresti.
Ca urmarea a semnarii, intre statul roman si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a doua acorduri-cadru de imprumut pentru executarea unor proiecte privind reabilitarea monumentelor istorice din Romania, intre Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului national si inculpata Aedificia Carpati S.A., reprezentata de catre inculpatul Badea Petre, fusesera incheiate mai multe contracte de executie a unor lucrari.

Inculpatul Badea Petre si persoana respectiva au convenit ca plata acestei sume de bani sa fie disimulata sub forma unui contract de consultanta pe care inculpata Aedificia Carpati S.A. urma sa il incheie cu o societate de avocatura, lucru care s-a si intamplat. Ulterior, suma de bani a fost retrasa din cont si predata in numerar parlamentarului, in mai multe transe.
In aceeasi perioada, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, din dispozitia inculpatului Badea Petre, acel contract fictiv si platile aferente acestuia (cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale) au fost evidentiate in actele contabile ale S.C. Aedificia Carpati S.A., fapt care a avut ca urmare diminuarea obligatiilor fiscale pe care inculpata le-a avut de plata catre bugetul de stat.
Valoarea obligatiilor fiscale neplatite la bugetul de stat de catre inculpata Aedificia Carpati S.A., ca urmare a acestor demersuri, este de 2.257.763 de lei (din care 1.354.658 de lei taxa pe valoare adaugata si 903.105 lei impozit pe profit), suma cu care Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila in cauza, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii.
In cauza, s-a dispus luarea masurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile si mobile aflate in posesia ori proprietatea inculpatilor Badea Petre si Aedificia Carpati S.A., pana la concurenta sumei de 2.257.764 de lei (cu privire la prejudiciul cauzat prin savarsirea infractiunii de evaziune fiscala).
La data de 25 mai 2018, inculpata Aedificia Carpati S.A. a consemnat la o unitate bancara, pe seama si la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie, intreaga suma asupra careia s-a dispus sechestrul”.


Solutia


“Dispun:

Trimiterea in judecata a inculpatilor:

Badea Petre, (…..) pentru savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta, in modalitatea normativa prevazuta de art. 292 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, si evaziune fiscala, in modalitatea normativa prevazuta de art. 9 alin. 1 lit. c si alin. 3 din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, cu aplicarea dispozitiilor art. 38 alin. 1 din Codul penal, si

Aedificia Carpati S.A., (…..) pentru savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta, in modalitatea normativa prevazuta de art. 292 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, si evaziune fiscala, in modalitatea normativa prevazuta de art. 9 alin. 1 lit. c si alin. 3 din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 5 din Codul penal actual, cu aplicarea dispozitiilor art. 38 alin. 1 din Codul penal.

II. In temeiul dispozitiilor art. 328 alin. 3 din Codul de procedura penala si art. 16 alin. 1 lit. f, teza a III-a din Codul de procedura penala (decesul faptuitorului),

(…..)

III. In temeiul dispozitiilor art. 330 din Codul de procedura penala,

Propun mentinerea masurilor asiguratorii dispune in cursul urmaririi penale fata de bunurile inculpatilor Badea Petre si Aedificia Carpati S.A.

IV. In temeiul dispozitiilor art. 291 alin. 2 din Codul penal si art. 112 lit. e din Codul penal, instanta va dispune asupra confiscarii de la numitul (.....) sumei de 4.233.307 lei (obiectul infractiunii de trafic de influenta savarsite de catre (.....)

V. Se stabilesc cheltuieli judiciare in cuantum de 2.000 de lei, care in caz de condamnare vor fi suportate de catre inculpatii Badea Petre si Aedificia Carpati S.A., in parti egale".

Extras din rechizitoriu:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.