ccf

DISCRIMINARE IN FAVOAREA MINORITATILOR – CCR a declarat neconstitutionala sintagma „cu exceptia organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, membre ale Consiliului Minoritatilor Nationale” din proiectul de Lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative

Data: 08 January 2019, 17:57 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1042 afisari

Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat in decembrie 2018 motivarea Deciziei nr. 790 din 5 decembrie 2018, prin care a stabilit neconstitutionalitatea unei sintagme din proiectul de Lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

 


Este vorba despre sintagma „cu exceptia organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, membre ale Consiliului Minoritatilor Nationale”, prin care organizatiile minoritatilor ar fi fost scutite de la a raporta tranzactiile suspecte de spalare de bani si beneficiarii reali ai tranzactiilor efectuate.

Obiectia de neconstitutionalitate a fost ridicata de catre 89 de deputati PNL si USR, precum si un deputat neafiliat. Parlamentarii au reclamat nu doar includerea sintagmei de mai sus in proiectul de lege, ci si faptul ca legea ar fi fost adoptata de catre Camera Deputatilor (for decizional) cu incalcarea dispozitiilor art.127 din Regulamentul Camerei Deputatilor referitoare la procedura de vot asupra legilor, ca urmare a repetarii votului deschis electronic, deoarece legea nu a intrunit majoritatea absoluta din numarul deputatilor, necesara din punct de vedere constitutional pentru adoptarea unei legi organice, nefiind astfel respectat principiul securitatii juridice derivat din dispozitiile art.1 alin.(3) din Constitutia Romaniei.

De asemenea, deputatii de opozitie s-au aratat nemultumiti de faptul ca legea ar fi inclus abuziv asociatiile si fundatiile in sfera entitatilor obligate sa-si raporteze tranzactiile suspecte si beneficiarii reali, cu incalcarea Directivei UE 2015/849.

La randul lui, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a trimis un punct de vedere la Curtea Constitutionala. In afara de argumentele legate de procedura, Dragnea explica faptul ca neincluderea organizatiilor apartinand minoritatilor nationale in categoria entitatilor scutite de raportare „ar echivala cu o aplicare rigida a principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor intre categorii de persoane care nu se afla in situatii identice si, prin urmare, cu o incalcare a spiritului acestui principiu constitutional”.

Extras din decizia CCR:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.