ccf

DIICOT estimeaza ca are nevoie de 200 de lucratori de politie si peste 20 milioane euro pentru a putea operationaliza supravegherea tehnica

Data: 09 March 2016, 17:52 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1889 afisari

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a dat publicitatii, miercuri 9 martie 2016, un comunicat de presa privind decizia CCR nr. 51/2016, in care se arata ca, plecand de la premisa ca DIICOT nu detine niciun mijloc tehnic de interceptare, conducerea Directiei estimeaza ca are nevoie de 200 de lucratori de politie si de peste 20 milioane euro pentru a putea operationaliza supravegherea tehnica.


Comunicatul DIICOT:

Avand in vedere decizia nr. 51/2016, prin care CCR a declarat neconstitutionale dispozitiei art. 142 alin. 1 C.pr.pen. referitoare la reglementarile privind realizarea activitatilor de supraveghere tehnica, DIICOT aduce la cunoștinta opiniei publice ca, urmare a efectelor deciziei mentionate, va solicita Ministerului Justitiei promovarea unei ordonante de urgenta de modificare a Legii 508/2004 prin care va solicita infiintarea serviciului tehnic al Directiei.

Aceasta modificare va impune achizitia de echipamente tehnice specifice și detașarea initiala a unui numar de 200 de lucratori de politie in cadrul DIICOT, precum și asigurarea trainingului acestora. Aceste masuri presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro, aceasta suma fiind sustinuta la acest moment doar de sumele utilizate de alte unitati specializate de parchet in același demers, sumele absolute putand fi precizate numai dupa un calcul judicios efectuat impreuna cu specialiștii in domeniu. Precizam ca nu putem raporta la acest moment necesarul de resurse la un reper existent, deoarece Directia nu detine nici un mijloc tehnic și nici un specialist desemnat.

Aceste necesitati au devenit urgente o data cu publicarea motivarii deciziei CCR pe site-ul institutiei, motivare din care rezulta ca organele judiciare nu vor mai putea utiliza suportul tehnic al SRI nici macar pentru a implementa mandatele de supraveghere tehnica in sistemul national. In aceste conditii, dat fiind faptul ca DIICOT nu beneficiaza de politie judiciara proprie și nici de un Serviciu Tehnic adecvat necesitatilor Directiei, trebuie data eficienta dispozitiilor art. 15 din Legea 508/2004 sau textului corespunzator din proiectul de lege de modificare a Legii 508/2004.

Conducerea DIICOT va aduce la cunoștinta Ministerului Justitiei lamuriri cu privire la necesitatea promovarii actului normativ prin care sa fie amendata legea de organizare a DIICOT și rectificarea bugetului institutiei cu suma ce urmeaza a fi determinata.

In calculul preconizat, trebuie plecat de la premisa ca DIICOT nu detine nici un mijloc tehnic de interceptare. De asemenea, in cursul anului 2015, DIICOT a dat spre exploatare un numar de peste 33.000 de mandate de supraveghere tehnica, din care 60% au fost operationalizate prin SRI.

In consecinta, dupa publicarea Deciziei CCR va fi necesara alocarea de resurse proprii ale DIICOT pentru a putea asigura in continuare eficienta activitatii de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata și terorism”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.