ccf

Dezlegare in materie penala privind acordarea despagubirilor in cazul vatamarii corporale din culpa

Data: 16 May 2016, 17:22 | autor: C.G. | 0 comentarii | 5383 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala a admis, in sedinta de luni 16 mai 2016, sesizarea formulata de Curtea de Apel Targu Mures - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie referitoare la pronuntarea unei hotarari prealabile pentru interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 1391 alin. (1) si ale art. 1371 alin. (1) din Codul civil.


Instanta suprema a stabilit ca intr-o cauza penala avand ca obiect o infractiune de vatamare corporala din culpa, doar victima infractiunii, care a suferit un prejudiciu, este indreptatita sa obtina o despagubire pentru restrangerea posibilitatilor de viata familiala si sociala, iar autorul faptei va fi tinut sa raspunda numai pentru partea de prejudiciu pe care a pricinuit-o in cazul in care victima prejudiciului a contribuit si ea cu vinovatie la cauzarea ori la marirea prejudiciului sau nu l-a evitat, in tot sau in parte, desi putea sa o faca.

Minuta deciziei nr. 12/16.05.2016 (Dosar nr. 911/1/2016):

Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Targu Mures - Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, in dosarul nr. 1804/308/2014, privind pronuntarea unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:

Dispozitiile art. 1391 alin. (1) din Codul civil se interpreteaza in sensul ca, intr-o cauza penala avand ca obiect o infractiune de vatamare corporala din culpa, doar victima infractiunii, care a suferit un prejudiciu, este indreptatita sa obtina o despagubire pentru restrangerea posibilitatilor de viata familiala si sociala.

Dispozitiile art. 1371 alin. (1) din Codul civil se interpreteaza in sensul ca, autorul faptei va fi tinut sa raspunda numai pentru partea de prejudiciu pe care a pricinuit-o in cazul in care victima prejudiciului a contribuit si ea cu vinovatie la cauzarea ori la marirea prejudiciului sau nu l-a evitat, in tot sau in parte, desi putea sa o faca.

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit dispozitiilor art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica, astazi 16 mai 2016.

Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziei, aceasta se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

foto: jud. Livia Stanciu, presedinte al ICCJ

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.