ccf

Dezlegare de drept privind abandonul de familie

Data: 26 January 2020, 09:22 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1273 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie condusa de Corina Corbu (foto) a solutionat o sesizare in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile privind infractiunea de abandon de familie.


 

Iata Decizia 2  in dosarul 2433/1/2019
 
“Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Constanta, Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, in Dosarul penal nr.11252/256/2017, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept:

'Daca, in cazul infractiunii de abandon de familie, prevazuta in art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul penal, prin sintagma 'savarsirea faptei' prevazuta de dispozitiile art. 296 din Codul de procedura penala (relevanta pentru calcularea termenului de introducere a plangerii prealabile) se intelege 'data incetarii inactiunii' (data 'epuizarii' infractiunii de abandon de familie) sau 'data consumarii infractiunii' (expirarea perioadei de 3 luni pe durata careia autorul a ramas in pasivitate)?”.


Stabileste ca:

'In cazul infractiunii de abandon de familie prevazuta in art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul penal, termenul de introducere a plangerii prealabile prevazut in continutul art. 296 alin. (1) si (2) din Codul de procedura penala, -  de 3 luni din ziua in care persoana vatamata sau reprezentantul sau legal a aflat despre savarsirea faptei – curge de la data la care persoana vatamata ori reprezentantul sau legal a cunoscut savarsirea faptei.

Termenul de 3 luni prevazut in continutul art. 296 alin. (1) si (2) din Codul de procedura penala poate sa curga din trei momente diferite, dupa cum urmeaza: a) din momentul consumarii infractiunii, daca acest moment este identic cu cel al cunoasterii faptei; b) din momentul cunoasterii savarsirii faptei, care se poate situa intre momentul consumarii faptei pana la momentul epuizarii, si c) din momentul epuizarii infractiunii sau ulterior acestuia, odata cu cunoasterea savarsirii faptei, caz in care nu trebuie sa fi fost implinit termenul de prescriptie al raspunderii penale”.

Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.