ccf

DEZLEGARE DE DREPT PE CODUL DE PROCEDURA FISCALA - “Isi mentine caracterul de creanta bugetara izvorata din alte titluri executorii”

Data: 27 May 2019, 11:29 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1476 afisari

Prin Decizia 16/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept - a luat in examinare sesizarea formulata de Curtea de Apel Galati - Sectia contencios administrativ si fiscal, in Dosarul nr. 3.521/91/2017, privind pronuntarea unei hotarari prealabile referitoare la urmatoarele chestiuni de drept:

"-Interpretarea art. 226 alin. (1) si (3) din Codul de procedura fiscala, in sensul daca o hotarare judecatoreasca in materie civila, pronuntata in favoarea unei institutii publice finantate de la bugetul de stat, precum Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, este asimilata, in faza executarii silite, unui titlu executoriu in materie fiscala [creanta din titlu devenind 'creanta fiscala', la care se refera art. 226 alin. (1) din Codul de procedura fiscala] sau unui titlu executoriu referitor la creante bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale [creanta din titlu devenind 'creanta bugetara rezultata din raporturi juridice contractuale', la care se refera art. 226 alin. (3) din Codul de procedura fiscala].

-Interpretarea art. 227 alin. (8) din Codul de procedura fiscala, cu referire la art. 226 alin. (10) din acelasi cod, in sensul daca, in cadrul executarii silite a titlurilor executorii - hotarari judecatoresti privind despagubiri civile referitoare la despagubiri in baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, datorate unor institutii publice finantate de la bugetul de stat, care nu cuprind obligatii de plata a unor dobanzi si penalitati de intarziere (ci doar obligatii de restituire a unor despagubiri), organele fiscale pot calcula si stabili din oficiu, prin titluri executorii fiscale (in lipsa unor dispozitii ale titlului executoriu trimis spre executare), obligatii de plata accesorii, precum dobanzi si penalitati de intarziere".

Judecatori:

Gabriela Elena Bogasiu - vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie - presedintele completului

Laura-Mihaela Ivanovici - presedintele Sectiei I civile

Eugenia Voicheci - presedintele Sectiei a II-a civile

Corina-Alina Corbu - presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal

Cristina Petronela Valeanu - judecator la Sectia I civila

Aurelia Rusu - judecator la Sectia I civila

Mihaela Paraschiv - judecator la Sectia I civila

Bianca Elena Tandarescu - judecator la Sectia I civila

Lavinia Dascalu - judecator la Sectia I civila

Valentina Vrabie - judecator la Sectia a II-a civila

Virginia Florentina Dumineca - judecator la Sectia a II-a civila

Carmen Tranica Teau - judecator la Sectia a II-a civila

Veronica Magdalena Danaila - judecator la Sectia a II-a civila

Rodica Zaharia - judecator la Sectia a II-a civila

Veronica Nastasie - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Florentina Dinu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Carmen Maria Ilie - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Denisa Angelica Stanisor - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Iuliana Maiereanu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal

Minuta ICCJ:

“Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Galati - Sectia contencios administrativ si fiscal, in Dosarul nr. 3.521/91/2017, privind pronuntarea unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea art. 226 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, prin raportare la alin. (1) al aceluiasi articol, o hotarare judecatoreasca in materie civila, referitoare la restituirea despagubirilor acordate in baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pronuntata in favoarea unei institutii publice finantate de la bugetul de stat, precum Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, este asimilata, in vederea executarii, unui titlu executoriu referitor la creante bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale.

In interpretarea art. 226 alin. (10) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, prin raportare la art. 227 alin. (8) din acelasi cod, in cadrul executarii silite a creantelor datorate unor institutii publice finantate de la bugetul de stat, prevazute de hotarari judecatoresti care nu cuprind obligatii de plata a unor dobanzi si penalitati de intarziere, organele fiscale nu pot calcula si stabili din oficiu, prin titluri executorii fiscale (in lipsa unor dispozitii ale titlului executoriu trimis spre executare), obligatii fiscale accesorii, precum dobanzi si penalitati de intarziere.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”.

Extras din decizia ICCJ:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.