ccf

Despre „criza” din Justitie

Data: 14 April 2016, 19:47 | autor: jud. Lacramioara Axinte | 0 comentarii | 2463 afisari

Art. 8 din Codul de procedura penala din 2010, cu titlul marginal Caracterul echitabil si termenul rezonabil al procesului penal, prevede ca: „Organele judiciare au obligatia de a desfasura urmarirea penala si judecata cu respectarea garantiilor procesuale si a drepturilor partilor si ale subiectilor procesuali, astfel incat sa fie constatate la timp si in mod complet faptele care constituie infractiuni, nicio persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala, iar orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit legii, intr-un termen rezonabil”.


In Codul de procedura penala anterior, din 1968, constatarea la timp si in mod complet a faptelor care constituiau infractiuni, astfel ca orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala, reprezenta chiar scopul procesului penal.

Urmarind insa stirile din presa scrisa ori din cea televizata si comunicatele oficiale ale institutiilor judiciare, se constata ca sunt aduse in actualitate fapte petrecute in urma cu mai bine de 10 ani in urma, ceea ce ne poate duce cu gandul ca doamna Ministru Pruna, cand a vorbit de criza, cu referire la Ministerul pe care il conduce, probabil ca a spus un adevar.

Numai ca aceasta criza poate ca nu se refera la insuficienta fondurilor banesti, ci la ineficienta unor institutii, realitate care este mascata printr-o expunere mediatica excesiva, cu folosirea unor formule bombastice de genul „activitate absolut impresionanta”.

Dupa cum s-a mai intamplat deja, pentru a nu interveni termenul de prescriptie a tragerii la raspundere penala, probabil ca, daca se va dispune trimiterea in judecata, asupra judecatorilor carora li se vor repartiza aceste cauze conducatorii institutiei cu activitate absolut impresionanta vor face presiuni publice directe pentru urgentarea pronuntarii unei solutii.

Presiunile insa nu vor fi luate in seama de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca acesta este foarte sensibil la asa – zise presiuni din partea mass media sau ale politicienilor, dar are o toleranta foarte mare la presiunile directe facute de parchete.

jud. Lacramioara Axinte (foto), Tribunalul Botosani

sursa text: axinte10.wordpress.ro

sursa foto: agerpres.ro

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.