Deschiderea anului academic la INM. Alocutiunea presedintelui ICCJ, Livia Stanciu
Data: 08 January 2016, 15:53 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2162 afisari
Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat publicitatii, vineri 8 ianuarie 2016, un comunicat de presa referitor la participarea presedintelui ICCJ, judecatorul Livia Stanciu (foto), la deschiderea anului academic al Institutului National al Magistraturii.
Comunicatul ICCJ:
„Vineri, 8 ianuarie 2016, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, jud. dr. Livia Doina Stanciu a participat la ceremonia de deschidere a anului academic 2016 din cadrul Institutului National al Magistraturii, alaturi de directorul acestei institutii - judecator dr. Octavia Spineanu-Matei, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii - judecator Mircea Bucurel Aron, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - domnul Tiberiu-Mihail Nitu si presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania - avocat dr. Gheorghe Florea.
Au mai fost prezenti la deschiderea anului universitar membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, directorul scolii Nationale de Grefieri – judecator Mihaela-Angelica Iacuba, formatori ai Institutului National al Magistraturii, precum si alte cadre didactice.
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in discursul sau, a adresat auditorilor de justitie din anul I un mesaj de felicitare si de bun venit in frumoasa familie a magistraturii romanesti, subliniind cu acest prilej importanta profesiei de magistrat, precum si responsabilitatea pe care o va implica activitatea judiciara pe care o vor desfasura in viitor, indemnandu-i pe acestia sa aprofundeze cunostintele teoretice dobandite in cadrul Institutului, in special cele ce vizeaza noutatile aduse prin recenta reforma legislativa, dar si in ceea ce priveste dreptul Uniunii Europene si practica instantelor europene.
A subliniat, de asemenea, faptul ca valoarea Justitiei va depinde intotdeauna de valoarea si de calitatea oamenilor care o slujesc, astfel ca, dincolo de nivelul inalt de pregatire teoretica si profesionala, un magistrat trebuie sa aiba un inalt grad de moralitate, pentru ca, doar asa, actul de justitie devine si un act de dreptate.
Presedintele a mai felicitat si auditorii de justitie din anul II pentru frumoasele realizari inregistrate anul trecut, intreg corpul profesoral al Institutului pentru profesionalismul si daruirea cu care s-a implicat in formarea profesionala initiala si continua a magistratilor din Romania”.
Alocutiunea presedintelui ICCJ, Livia Stanciu:
„Onorat prezidiu,
Dragi colegi formatori,
Dragi auditori de justitie,
Doamnelor si domnilor,
Sunt fericita sa particip, din nou, la momentul festiv al deschiderii anului academic 2016 al Institutului National al Magistraturii.
Ca de fiecare data, invitatia doamnei director Octavia Spineanu Matei ma onoreaza si imi ofera placutul prilej de a putea lua parte la bucuria inceputului de drum profesional al celor care, dupa depasirea furcilor caudine ale unui concurs extrem de dificil, au pasit azi pragul acestei institutii ca auditori de justitie in anul I.
Si, la fel ca in ceilalti ani, o sa aleg si acum sa ma adresez, in cele ce urmeaza, in primul rand lor: felicitari dragii mei si bun venit in frumoasa familie a magistraturii romanesti!
Ati indraznit sa sperati, dar mai ales ati decis sa va demonstrati pregatirea si hotararea de a imbratisa cariera de magistrat si, infruntand o concurenta acerba, ati reusit.
Ati demonstrat prin aceasta ca sunteti o elita a absolventilor invatamantului juridic din Romania.
O sa va spun insa, si dumneavoastra, asa cum le-am spus si colegilor dumneavoastra anii trecuti: a fi foarte bun, a face parte din elita nu inseamna doar o rasplata pentru ceea ce ai facut in trecut, ci invariabil reprezinta si o responsabilitate, uneori apasatoare, pentru ceea ce va trebui sa realizezi in activitatea viitoare. De aceea, vreau sa fiti constienti de faptul ca excelenta constituie doar punctul de pornire al unor mari datorii si al unor mari responsabilitati. si aceasta mai cu seama in cariera de magistrat.
Pentru ca profesia pe care v-ati ales-o este nu grea, ci foarte grea. Ea implica mari poveri si raspunderi. si munca, foarte multa munca.
Pentru a-i putea face fata cu succes, va trebui in primul rand sa o stapaniti extrem de bine la nivel teoretic. Pentru ca, in magistratura o conditie esentiala este capacitatea de a fi stapan pe tine si pe cunostintele tale. Or, aceasta siguranta de sine nu ti-o poate da decat o foarte buna pregatire profesionala. Iata de ce, indemnul meu pentru voi este sa folositi la maxim timpul petrecut in acest Institut pentru a va aprofunda cunostintele teoretice, in special in ceea ce priveste noutatile aduse prin recenta reforma legislativa, dar si in ceea ce priveste dreptul Uniunii Europene si practica instantelor europene.
Profitati la maximum de ceea ce vi se ofera, pentru ca aici veti avea parte de indrumarea unor formatori de o inalta tinuta profesionala si pregatire academica si va veti putea bucura de accesul neingradit la o baza larga de documentare si informatii cu caracter juridic, dar mai ales veti avea timp de studiu, timp pe care, odata intrati efectiv in activitate, nu il veti mai avea niciodata la fel.
In procesul desavarsirii voastre teoretice vreau sa tineti, insa, cont de un lucru: cunoasterea nu trebuie redusa la o compilatie tehnica a informatiilor de specialitate. Ati depasit, de-acum, anii studentiei, in care studiul presupunea in primul rand acumularea de informatii.
Einstein spunea ca stiinta este misiunea omului de a invata sa inteleaga. Folositi asadar, acesti doi ani pentru a invata sa intelegeti Dreptul. Este o conditie esentiala pentru a putea infaptui intr-o zi Dreptatea.
Dar, dincolo de nivelul inalt de pregatire teoretica, un magistrat trebuie sa aiba un inalt nivel de moralitate.
In aceasta profesie, profesionalismul fara caracter devine incet o povara si este inutil.
Va incurajez, prin urmare, sa folositi acesti ani pentru a va desavarsi profesional, dar si ca oameni.
Protagoras spunea, cu 2000 de ani in urma, ca omul este masura tuturor lucrurilor. Cred ca valoarea Justitiei, ca a oricarui alt domeniu de activitate, de altfel, va depinde intotdeauna de valoarea si de calitatea oamenilor care o slujesc.
Fiti oameni de valoare si aduceti prin aceasta valoare actului de justitie. Faceti de pe acum tot ce tine de voi pentru ca actul de justitie sa reprezinte si un act de dreptate.
Folositi, prin urmare, aceasta perioada a vietii voastre ca sa adunati cunostintele profesionale care va vor sluji toata viata. Folositi-o ca sa va formati ca oameni cinstiti, muncitori, corecti, puternici si demni. Folositi aceasta perioada ca sa invatati sa nu va lasati niciodata invinsi de greutati. Folositi-o sa invatati sa fiti buni si drepti.
Am toata increderea ca veti reusi!
Inainte de a-mi incheia scurtul mesaj, doresc inca o data sa ii felicit pe auditorii de justitie din anul I pentru reusita la examenul de admitere la Institut, pe auditorii de justitie din anul II pentru frumoasele realizari inregistrate anul trecut, intregul corp profesoral al Institutului pentru profesionalismul si daruirea cu care s-a implicat in formarea profesionala initiala si continua a magistratilor din Romania, pe doamna director, alaturi de echipa sa manageriala, pentru modul exemplar in care intelege sa isi duca la indeplinire misiunea, pe toti cei care fac parte din aparatul tehnic al Institutului si, tuturor va urez din suflet, sa aveti parte de un an universitar frumos si bogat, plin de impliniri profesionale si personale, multa sanatate si multe bucurii!”.
sursa foto: scj.ro
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii