ccf

DECIZIE PRIVIND SECTIA PENTRU INVESTIGAREA MAGISTRATILOR - “Omisiunea CSM de a finaliza procedura de operationalizare a Sectiei era susceptibila de a crea un blocaj institutional”

Data: 16 April 2019, 11:43 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1640 afisari

Curtea Constitutionala a dat publicitatii motivarea Deciziei 137/2019 privind obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, obiectie formulata de un numar de 92 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal si Grupului parlamentar al Uniunii Salvati Romania.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie este constitutionala, in raport de criticile formulate. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei.


Extras din decizia CCR:

“La data de 10 octombrie 2018, avand in vedere ca autoritatea competenta - Consiliul Superior al Magistraturii - nu a finalizat procedura de operationalizare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta nr.90/2018 prin care a dispus o procedura derogatorie de la normele legale in vigoare, dar cu caracter provizoriu, avand ca scop numirea temporara/provizorie a procurorului-sef, a procurorului-sef adjunct si a cel putin unei treimi din procurorii sectiei. Adoptarea acestor masuri a avut ca finalitate operationalizarea sectiei in termenul stabilit de legea prin care fusese infiintata structura de parchet.

Constitutionalitatea acestui din urma act normativ, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.90/2018, este criticata la Curtea Constitutionala in prezenta cauza, prin intermediul legii de aprobare adoptate de Parlament. Asadar, fondul cauzei il constituie controlul de constitutionalitate a priori asupra dispozitiilor Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie. In acest cadrul procesual s-a formulat cererea de inaintare a intrebarilor preliminare catre C.J.U.E.

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.