ccf

DECIZIA nr. 895/2015 – Incuviintarea executarii silite, neconstitutionala. CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 666 CPC: „Inceperea/ declansarea procedurii executarii silite este sustrasa controlului judecatoresc, astfel ca nu sunt respectate exigentele dreptului la un proces echitabil, sub aspectul impartialitatii si independentei autoritatii, infaptuirea justitiei fiind 'delegata' executorului judecatoresc”

Data: 12 February 2016, 15:01 | autor: A.P. | 4 comentarii | 5542 afisari

In ziua de 17 decembrie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 20 si pct. 29 din Legea nr. 138/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe, exceptie ridicata de Liana-Corina Alexan si Maria Alexan in dosarul nr. 24522/271/2014 al Judecatoriei Oradea – Secția civila.


In urma deliberarilor, Curtea:

1. (cu unanimitate de voturi) a respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Liana-Corina Alexan si Maria Alexan in dosarul nr. 24522/271/2014 al Judecatoriei Oradea – Secția civila si a constatat ca dispozitiile art. 641 din Codul de procedura civila sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.

2. (cu majoritate de voturi) a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Liana-Corina Alexan si Maria Alexan in dosarul nr. 24522/271/2014 al Judecatoriei Oradea – Secția civila si a constatat ca dispozitiile art. 666 din Codul de procedura civila sunt neconstitutionale.

>>Decizia nr. 895 din 17 decembrie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 641 si art. 666 Cpc (publicata in Monitorul Oficial nr. 84 din 4 februarie 2016)

Art. 666 - Incuviintarea executarii silite

"(1) Cererea de executare silita se solutioneaza in maximum 3 zile de la inregistrarea ei.

(2) Executorul judecatoresc se pronunta asupra incuviintarii executarii silite, prin incheiere, fara citarea partilor. Motivarea incheierii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare.

(3) Incheierea va cuprinde, in afara mentiunilor prevazute la art. 656 alin.(1), aratarea titlului executoriu pe baza caruia se va face executarea, suma, atunci cand aceasta este determinata sau determinabila, cu toate accesoriile pentru care s-a incuviintat urmarirea, cand s-a incuviintat urmarirea silita a bunurilor debitorului, si modalitatea concreta de xecutare silita, atunci cand s-a solicitat expres aceasta.

(4) Incuviintarea executarii silite permite creditorului sa ceara executorului judecatoresc competent sa recurga, simultan ori succesiv, la toate modalitatile de executare prevazute de lege in vederea realizarii drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare. incuviintarea executarii silite produce efecte pe intreg teritoriul tarii. De asemenea, incuviintarea executarii silite se extinde si asupra titlurilor executorii care se vor emite de executorul judecatoresc in cadrul procedurii de executare silita incuviintate.

(5) Executorul judecatoresc va respinge cererea de incuviintare a executarii silite numai daca:

1. cererea de executare silita este de competenta altui organ de executare decat cel sesizat;

2. hotararea sau, dupa caz, inscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;

3. inscrisul, altul decat o hotarare judecatoreasca, nu este investit cu formula executorie;

4. creanta nu este certa, lichida si exigibila;

5. debitorul se bucura de imunitate de executare;

6. titlul cuprinde dispozitii care nu se pot duce la indeplinire prin executare silita;

7. exista alte impedimente prevazute de lege.

(6) Incheierea prin care s-a dispus incuviintarea executarii silite poate fi supusa controlului instantei de executare pe calea contestatiei la executare, in conditiile legii. incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite poate fi contestata de catre creditor, in termen de 15 zile de la comunicare, la instanta de executare".

Comentarii

# PISICĂ MARIAN date 23 February 2016 11:44 0

incuviințarea executării silite, de către executor în anul 2015, a unui contract de imprumut incheiat in anul 2007 , iar cotractul de cesiune creante dinte banca si firma de recuperări KRUK SI SECAPITAL, Aa fost incheiat fără știrea noastră, in anul 2009.... ȚININDDU-SE cont de prevederile art 705 si 696 NCPC AVEA-DREPTUL- executorul să incuviințeze executarea silită??// in contextul in care a expirat termenul

# Vasile Trifan date 28 January 2016 16:07 +1

Am primit o Instiintare de executare silita, actele fiind intocmite in conformitate cu art. 666 Cpc, incuvintatea executarii fiind data de executor. Dincate cunosc si am citit si in articolul dv de astazi acest articol a fost declarat neconstitutional in data de 17.12.2015 prin decizia CCR nr.895. Pot invoca in cadrul unei contestatii la executare aceasta decizie dat fiind faptul ca din cate cunosc nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial ?

# av. date 29 January 2016 14:15 +1

nu

# Marius Maxim date 13 February 2016 14:59 0

Încuviințarea executării silite prin poprire pe salariul debitorului, dată de executor la data de 2 februarie, a fost comunicata angajatorului debitorului (nu și debitorului) unde a ajuns în data de 4 februarie, data poștei, adică exact în ziua publicării în MO. Se poate contesta ca nefiind de competența executorului?

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.