DECIZIA nr. 866/2015 – CCR a constatat neconstitutionalitatea sintagmei „pronuntate asupra fondului sau care evoca fondul” din art. 509 alin. (1) CPC cu referire la motivul de revizuire prevazut la pct. 11 - „Revizuirea unei hotarari pronuntate asupra fondului sau care evoca fondul poate fi ceruta daca dupa ce hotararea a devenit definitiva, CCR s-a pronuntat asupra exceptiei invocate in acea cauza, declarand neconstitutionala prevederea care a facut obiectul acelei exceptii”

Data: 11 February 2016, 13:39 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2305 afisari

In ziua de 10 decembrie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 509 alin. (1) pct. 11 si alin. (2) din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Vasile Galea si Viorica Galea in dosarul nr. 4670/111/2013* al Tribunalului Bihor – Sectia I civila.


In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea:

1. A admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Vasile Galea si Viorica Galea in Dosarul nr. 4670/111/2013* al Tribunalului Bihor – Sectia I civila si a constatat ca sintagma „pronuntate asupra fondului sau care evoca fondul” din cuprinsul dispozitiilor art. 509 alin. (1) din Codul de procedura civila este neconstitutionala cu referire la motivul de revizuire prevazut la pct. 11 din cuprinsul acestora.

2. A respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de aceiasi autori in acelasi dosar al aceleiasi instante si a constatat ca dispozitiile art. 509 alin. (2) din Codul de procedura civila sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

>>Decizia nr. 866 din 10 decembrie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 509 alin. (1) pct. 11 si alin. (2) Cpc (publicata in Monitorul Oficial nr. 69 din 1 februarie 2016)

Art. 509 Cpc - Obiectul si motivele revizuirii:

"(1) Revizuirea unei hotarari pronuntate asupra fondului sau care evoca fondul poate fi ceruta daca: (...) 11. dupa ce hotararea a devenit definitiva, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra exceptiei invocate in acea cauza, declarand neconstitutionala prevederea care a facut obiectul acelei exceptii.

(2) Pentru motivele de revizuire prevazute la alin. (1) pct. 3, dar numai in ipoteza judecatorului, pct. 4, pct. 7-10 sunt supuse revizuirii si hotararile care nu evoca fondul".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.