DECIZIA nr. 859/2015 – CCR a constatat ca dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 7/2015 privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate sunt neconstitutionale

Data: 11 februarie 2016, 12:02 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1839 afisari

In ziua de 10 decembrie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 7/2015 privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului.


In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului si a constatat ca dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 7/2015 privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate sunt neconstitutionale.

(cu opinie separata din partea judecatorului Petre Lazaroiu)

>>Decizia nr. 859 din 10 decembrie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor O.u.G. nr.7/2015 (publicata in Monitorul Oficial nr. 103 din 10 februarie 2016)

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 7/2015, publicata in M.Of., Partea I, nr. 256 din 16 aprilie 2015:

Art. 1: "(1) Bunurile imobile intrate, prin confiscare, in proprietatea privata a statului pot fi transmise in domeniul public al statului si in administrarea autoritatilor administratiei publice centrale, altor institutii publice de interes national, dupa caz, sau regiilor autonome de interes national, denumite in continuare entitati beneficiare, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii.

(2) Bunurile prevazute la alin. (1) se dau in administrare entitatilor beneficiare, la solicitarea acestora, la valoarea stabilita potrivit art. 6 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, republicata".

Art. 2: "(1) Bunurile imobile ce fac obiectul prezentei ordonante de urgenta se preiau pe baza de proces-verbal de predare-preluare incheiat intre organul de valorificare si entitatea beneficiara. in toate cazurile, termenul de predare-preluare este de maximum 90 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. 1 alin. (1).

(2) In situatia in care procesul-verbal de predare-preluare nu este incheiat in termenul stabilit in hotararea Guvernului prevazuta la art. 1 alin. (1), bunurile revin de drept in proprietatea privata a statului si pot fi valorificate conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 14/2007, republicata".

Art. 3: "(1) Bunurile imobile confiscate aflate in procedura de valorificare prin licitatie publica la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta sunt supuse prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 14/2007, republicata, pana la finalizarea procedurii de licitatie publica.

(2) Daca procedura de valorificare prin licitatie publica nu s-a finalizat cu adjudecarea bunului imobil, acesta poate intra sub incidenta prevederilor prezentei ordonante de urgenta".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.