ccf

DECIZIA nr. 839/2015 – CCR a constatat neconstitutionalitatea sintagmei „sau ca recursul este vadit nefondat” din cuprinsul dispozitiilor art. 493 alin. (5) din Codul de procedura civila

Data: 28 January 2016, 12:43 | autor: A.P. | 0 comentarii | 7174 afisari

In ziua de 8 decembrie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 493 alin. (5)-(7) din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Societatea Total Consult International S.A. din Darasti, judetul Ilfov, prin administrator judiciar SCP Tudor & Asociatii SPRL din Bucuresti, in dosarul nr. 13915/3/2013 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia a II-a civila.


In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea:

1. A admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 493 alin. (5) din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Societatea Total Consult International S.A., din Darasti, judetul Ilfov, prin administrator judiciar SCP Tudor & Asociatii SPRL din Bucuresti, in dosarul nr. 13915/3/2013 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia a II-a civila, si a constatat ca sintagma „sau ca recursul este vadit nefondat” din cuprinsul acestora este neconstitutionala.

2. A respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de acelasi autor in acelasi dosar al aceleiasi instante si a constatat ca dispozitiile art. 493 alin. (6) si (7) din Codul de procedura civila sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

>>Decizia nr. 839 din 8 decembrie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 493 alin. (5)-(7) din Codul de procedura civila (publicata in Monitorul Oficial nr. 69 din 1 februarie 2016)

Art. 493 alin. (5)-(7) din Codul de procedura civila:

"(5) In cazul in care completul este in unanimitate de acord ca recursul nu indeplineste cerintele de forma, ca motivele de casare invocate si dezvoltarea lor nu se incadreaza in cele prevazute la art. 488 sau ca recursul este vadit nefondat, anuleaza sau, dupa caz, respinge recursul printr-o decizie motivata, pronuntata, fara citarea partilor, care nu este supusa niciunei cai de atac. Decizia se comunica partilor.

(6) Daca raportul apreciaza ca recursul este admisibil si toti membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune in recurs nu este controversata sau face obiectul unei jurisprudente constante a inaltei Curti de Casatie si Justitie, completul se poate pronunta asupra fondului recursului, fara citarea partilor, printr-o decizie definitiva, care se comunica partilor. In solutionarea recursului instanta va tine seama de punctele de vedere ale partilor formulate potrivit alin. (4).

(7) In cazul in care recursul nu poate fi solutionat potrivit alin. (5) sau (6), completul va pronunta, fara citarea partilor, o incheiere de admitere in principiu a recursului si va fixa termenul de judecata pe fond a recursului, cu citarea partilor".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.