ccf

DECIZIA nr. 733/2015 – CCR a constatat ca dispozitiile art. 341 alin. (6) lit. c) CPP si, prin extindere, ale art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. d) CPP sunt neconstitutionale prin impiedicarea accesului la justitie in cazul solutiilor de renuntare la urmarirea penala

Data: 24 November 2015, 20:15 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2259 afisari

In ziua de 29 octombrie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 341 alin. (6) lit. c) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Simona Pascu (fosta Neaga) in dosarul nr. 475/35/2014 al Curtii de Apel Oradea-Sectia penala si pentru cauze cu minori.


In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata in dosarul nr. 475/35/2014 al Curtii de Apel Oradea-Sectia penala si pentru cauze cu minori si a constatat ca dispozitiile art. 341 alin. (6) lit. c) si, prin extindere, ale art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. d) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale prin impiedicarea accesului la justitie in cazul solutiilor de renuntare la urmarirea penala.

>>Decizia nr. 733 din 29 octombrie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 341 alin. (6) lit. c) si alin. (7) pct. 2 lit. d) CPP (publicata in M.Of. nr. 59 din 27 ianuarie 2016)

Art. 341 alin. (6) lit. c) Cpp:

"(6) In cauzele in care nu s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale, judecatorul de camera preliminara poate dispune una dintre urmatoarele solutii: (...) c) admite plangerea si schimba temeiul de drept al solutiei de clasare atacate, daca prin aceasta nu se creeaza o situatie mai grea pentru persoana care a facut plangerea".

Art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. d) Cpp:

"(7) In cauzele in care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale, judecatorul de camera preliminara: (...) 2. verifica legalitatea administrarii probelor si a efectuarii urmaririi penale, exclude probele nelegal administrate ori, dupa caz, sanctioneaza potrivit art. 280-282 actele de urmarire penala efectuate cu incalcarea legii si: (...) d) admite plangerea si schimba temeiul de drept al solutiei de clasare atacate, daca prin aceasta nu se creeaza o situatie mai grea pentru persoana care a facut plangerea".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.