ccf

DECIZIA nr. 235/2015 – CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 488 din Codul de procedura penala, precum si solutia legislativa cuprinsa in art. 484 alin. (2) din Codul de procedura penala, care exclude persoana vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente de la audierea in fata instantei de fond, sunt neconstitutionale (procedura speciala a acordului de recunoastere a vinovatiei)

Data: 27 June 2015, 13:50 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2481 afisari

In ziua de 7 aprilie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 488 alin. (1) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata, din oficiu, de Curtea de Apel Ploiesti-Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie in dosarul nr. 656/310/2014, si exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 488 alin. (1) si (2) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de reprezentantul Ministerului Public in dosarul nr. 6220/300/2014 (1757/2014) al Curtii de Apel Bucuresti-Sectia I penala.


In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 488 din Codul de procedura penala, precum si solutia legislativa cuprinsa in art. 484 alin. (2) din Codul de procedura penala, care exclude persoana vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente de la audierea in fata instantei de fond, sunt neconstitutionale.

>>Decizia nr. 235 din 7 aprilie 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 484 alin. (2) si ale art. 488 din Codul de procedura penala (publicata in M.Of. nr. 364 din 26.05.2015)

Art. 488 CPP - Calea de atac:

"(1) Impotriva sentintei pronuntate potrivit art. 485, procurorul si inculpatul pot declara apel, in termen de 10 zile de la comunicare.

(2) Impotriva sentintei prin care acordul de recunoastere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia.

(3) La solutionarea apelului se citeaza inculpatul.

(4) Instanta de apel pronunta una dintre urmatoarele solutii:

a) respinge apelul, mentinand hotararea atacata, daca apelul este tardiv sau inadmisibil ori nefondat;

b) admite apelul, desfiinteaza sentinta prin care acordul de recunoastere a fost admis numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei sau la forma de executare a acesteia si pronunta o noua hotarare, procedand potrivit art. 485 alin. (1) lit. a), care se aplica in mod corespunzator;

c) admite apelul, desfiinteaza sentinta prin care acordul de recunoastere a fost respins, admite acordul de recunoastere a vinovatiei, dispozitiile art. 485 alin. (1) lit. a) si art. 486 aplicandu-se in mod corespunzator".

Art. 484 alin. (2) CPP - Procedura in fata instantei:

"(2) Instanta se pronunta asupra acordului de recunoastere a vinovatiei prin sentinta, in urma unei proceduri necontradictorii, in sedinta publica, dupa ascultarea procurorului, a inculpatului si avocatului acestuia, precum si a partii civile, daca este prezenta".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.