DECIZIA ICCJ nr. 4/2016 - Fapta de a folosi, in cadrul autoritatii contractante, printr-o actiune a autorului, documente ori declaratii inexacte, ce a avut ca rezultat obtinerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul UE sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, precum si de fonduri din bugetul national intruneste elementele constitutive ale infractiunii unice prevazute de art. 18/1 alin. (1) din Legea nr. 78/2000, indiferent care este legea penala mai favorabila

Data: 06 June 2016, 11:49 | autor: A.P. | 0 comentarii | 871 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul competent sa judece recursul in interesul legii a luat in examinare recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 18/1 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 si art. 215 alin. (1), (2), (3) din Codul penal anterior, respectiv art. 306 din Codul penal in vigoare, in ipoteza unui prejudiciu produs in aceeasi cauza atat bugetului general al Uniunii Europene sau bugetelor administrate de aceasta ori in numele ei, cat si bugetului de stat, respectiv daca infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, se va retine singura sau in concurs ideal cu infractiunea de inselaciune, in cazul in care legea veche este mai favorabila, respectiv cu infractiunea de obtinere ilegala de fonduri, in cazul in care legea noua este mai favorabila sau fapta a fost savarsita sub imperiul ei.


pres. Livia Doina STANCIU

Dispozitivul deciziei:

Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta:

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 18/1 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si art. 215 alin. (1), (2) si (3) din Codul penal de la 1969, respectiv art. 244 alin. (1) si (2) si art. 306 din Codul penal, stabileste ca:

Fapta de a folosi, in cadrul autoritatii contractante, printr-o actiune a autorului, documente ori declaratii inexacte, ce a avut ca rezultat obtinerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, precum si de fonduri din bugetul national intruneste elementele constitutive ale infractiunii unice prevazute de art. 18/1 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, indiferent daca legea penala mai favorabila este legea veche sau legea noua.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala.

Pronuntata, in sedinta publica, astazi, 4 aprilie 2016”.

>>Decizia nr. 4/2016 din 4 aprilie 2016 pronuntata de ICCJ-Completul competent sa judece recursul in interesul legii, in dosarul nr. 2/2016 (publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 418 din 2 iunie 2016)

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.