ccf

DECIZIA ICCJ nr. 25/2015 - Incheierea prin care judecatorul de drepturi si libertati solutioneaza plangerea formulata de inculpat impotriva ordonantei procurorului prin care s-a luat ori s-a prelungit masura preventiva a controlului judiciar este definitiva (interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 213 si art. 215/1 alin. 5 din Codul de procedura penala)

Data: 22 January 2016, 12:39 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2362 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul competent sa judece recursul in interesul legii a luat in examinare recursul in interesul legii formulat de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vizand interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 213 si art. 215/1 alin. (5) din Codul de procedura penala.


pres. Ionut Mihai MATEI

Dispozitivul deciziei:

"Admite recursul in interesul legii formulat de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta:

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 213 si art. 215/1 alin. (5) din Codul de procedura penala stabileste: Incheierea prin care judecatorul de drepturi si libertati solutioneaza plangerea formulata de inculpat impotriva ordonantei procurorului prin care s-a luat ori s-a prelungit masura preventiva a controlului judiciar este definitiva.

Obligatorie, potrivit art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 7 decembrie 2015".

>>Decizia nr. 25/2015 din 7 decembrie 2015 pronuntata de ICCJ-Completul competent sa judece recursul in interesul legii, in dosarul nr. 21/2015 (publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 46 din 20.01.2016)

Art. 215/1 Cpp – Durata controlului judiciar (introdus prin O.u.G. nr. 82/2014):

"(1) In cursul urmaririi penale, masura controlului judiciar se poate dispune de catre procuror sau de catre judecatorul de drepturi si libertati pe o durata de cel mult 60 de zile.

(2) In cursul urmaririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de catre procuror, prin ordonanta, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi care sa justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 60 de zile.

(3) Dispozitiile alin. (2) sunt aplicabile si in cazul in care masura a fost luata de catre judecatorul de drepturi si liberati.

(4) Ordonanta procurorului prin care, in conditiile alin. (2) sau (3), s-a prelungit masura controlului judiciar se comunica in aceeasi zi inculpatului.

(5) Impotriva ordonantei procurorului prin care, in conditiile prevazute de alin. (2) si (3), s-a prelungit masura controlului judiciar, inculpatul poate face plangere la judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond, dispozitiile art. 213 aplicandu-se in mod corespunzator.

(6) In cursul urmaririi penale, durata masurii controlului judiciar nu poate sa depaseasca un an, daca pedeapsa prevazuta de lege este amenda sau inchisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 5 ani.

(7) Judecatorul de camera preliminara, in procedura de camera preliminara, sau instanta, in cursul judecatii, poate dispune luarea masurii controlului judiciar fata de inculpat pe o durata ce nu poate depasi 60 de zile.

(8) In cursul judecatii in prima instanta, durata totala a controlului judiciar nu poate depasi un termen rezonabil si, in toate cazurile, nu poate depasi 5 ani de la momentul trimiterii in judecata.

(9) La expirarea termenelor prevazute la alin. (8), instanta de judecata poate dispune luarea unei alte masuri preventive, in conditiile legii".

Art. 213 Cpp – Calea de atac impotriva masurii controlului judiciar dispuse de procuror

"(1) Impotriva ordonantei procurorului prin care s-a luat masura controlului judiciar, in termen de 48 de ore de la comunicare, inculpatul poate face plangere la judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond.

(2) Judecatorul de drepturi si libertati sesizat conform alin. (1) fixeaza termen de solutionare in camera de consiliu si dispune citarea inculpatului.

(3) Neprezentarea inculpatului nu impiedica judecatorul de drepturi si libertati sa dispuna asupra masurii luate de procuror.

(4) Judecatorul de drepturi si libertati il asculta pe inculpat atunci cand acesta este prezent.

(5) Asistenta juridica a inculpatului si participarea procurorului sunt obligatorii.

(6) Judecatorul de drepturi si libertati poate revoca masura, daca au fost incalcate dispozitiile legale care reglementeaza conditiile de luare a acesteia.

(7) Dosarul cauzei se restituie procurorului in termen de 48 de ore de la pronuntarea incheierii".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.