DECIZIA ICCJ nr. 23/2015 - Dreptul la despagubiri recunoscut sotului (sotiei) sau persoanelor care se afla in intretinerea proprietarului ori conducatorului vehiculului asigurat, raspunzator de producerea accidentului, priveste doar vatamarile lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier (interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 50 alin. 3 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania)

Data: 21 January 2016, 12:01 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1449 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul competent sa judece recursul in interesul legii a luat in examinare recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Alba Iulia privind interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 50 alin. (3) din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania, cu privire la posibilitatea acordarii de despagubiri rudelor celui vinovat de producerea accidentului, ca urmare a decesului produs din culpa exclusiva a victimei insesi, in cazul asigurarii de raspundere civila obligatorie, R.C.A.


pres. Iulia Cristina TARCEA

Dispozitivul deciziei:

"Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Alba Iulia.

Stabileste ca, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 50 alin. (3) din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul la despagubiri recunoscut sotului (sotiei) sau persoanelor care se afla in intretinerea proprietarului ori conducatorului vehiculului asigurat, raspunzator de producerea accidentului, priveste doar vatamarile lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier.

Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 26 octombrie 2015".

>>Decizia nr. 23/2015 din 26 octombrie 2015 pronuntata de ICCJ-Completul competent sa judece recursul in interesul legii, in dosarul nr. 15/2015 (publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 71 din 01.02.2016)

Art. 50 din Legea nr. 136/1995:

"Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea ori distrugerea de bunuri.

In caz de vatamare corporala sau deces, despagubirile se acorda atat pentru persoanele aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, cat si pentru persoanele aflate in acel vehicul, cu exceptia conducatorului vehiculului respectiv.

Se acorda despagubiri si in cazul in care persoanele care formuleaza pretentii de despagubiri sunt sotul (sotia) sau persoane care se afla in intretinerea proprietarului ori conducatorului vehiculului asigurat, raspunzator de producerea accidentului.

Pentru avarierea sau distrugerea bunurilor, despagubirile se acorda pentru bunurile aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, iar pentru bunurile aflate in acel vehicul, numai daca acestea nu erau transportate in baza unui raport contractual existent cu proprietarul sau cu utilizatorul vehiculului respectiv, precum si daca nu apartineau proprietarului, utilizatorului ori conducatorului vehiculului raspunzator de producerea accidentului".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.