DECIZIA ICCJ - “In mod gresit a suspendat judecata”

Data: 10 January 2020, 10:51 | autor: L.J. | 0 comentarii | 590 afisari

Prin Decizia 598/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul.

Prin incheierea din 2 octombrie 2018, Curtea de Apel Alba Iulia, sectia I civila, in baza art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., a suspendat judecarea recursului declarat de parata Administratia Judeteana a Finantelor Publice in nume propriu si pentru Serviciul Fiscal Orasenesc Avrig.

S-a constatat ca la termen niciuna dintre parti nu s-a prezentat si nici nu a solicitat judecata cauzei in lipsa.

Impotriva acestei hotarari a declarat recurs parata Administratia Judeteana a Finantelor Publice Sibiu, in nume propriu si pentru Serviciul Fiscal Orasenesc Avrig.

A criticat incheierea aratand ca prin cererea de recurs a solicitat judecata cauzei si in lipsa partilor, conform prevederilor art. 411 alin. (1) pct. 2 si art. 223 alin. (3) C. proc. civ.
A solicitat admiterea recursului si modificarea incheierii, cu consecinta repunerii pe rol a cauzei in vederea solutionarii recursului.

Minuta Inaltei Curti:

“Admite recursul declarat de parata Administratia Judeteana a Finantelor Publice Sibiu, in nume propriu si pentru Serviciul Fiscal Orasenesc Avrig impotriva incheierii din 2 octombrie 2018 a Curtii de Apel Alba Iulia, sectia I civila. Caseaza incheierea atacata si trimite cauza aceleiasi instante de apel pentru continuarea judecatii. Definitiva”.

Extras din decizia Inaltei Curti:

“Potrivit art. 414 alin. (1) C. proc. civ., incheierea prin care s-a dispus suspendarea poate fi atacata cu recurs, in mod separat, la instanta ierarhic superioara, cat timp dureaza suspendarea cursului judecatii dosarului.

Totodata, art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., in temeiul caruia instanta a pronuntat hotararea de suspendare a judecatii, stipuleaza in sensul ca judecatorul va suspenda judecata cand niciuna dintre partile legal citate nu se infatiseaza la strigarea cauzei. Cu toate acestea, cauza se judeca daca reclamantul sau paratul au cerut in scris judecarea in lipsa.

Or, se observa ca prin recursul declarat impotriva Deciziei civile nr. 376 din 20 aprilie 2018 a Tribunalului Sibiu, parata Administratia Judeteana a Finantelor Publice Sibiu, in nume propriu si pentru Serviciul Fiscal Orasenesc Avrig a solicitat judecarea cauzei si in lipsa partilor, conform prevederilor art. 411 alin. (1) pct. 2 si art. 223 alin. (3) C. proc. civ.
Ca atare, curtea de apel, neobservand solicitarea recurentei-parate de judecata in lipsa, in mod gresit, a suspendat judecata cauzei pentru lipsa partilor.

Avand in vedere cele anterior aratate si constatand ca, raportat la circumstantele si datele concrete ale spetei, hotararea atacata a fost data cu aplicarea eronata a dispozitiilor art. 411 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., se va admite recursul, se va casa incheierea si se va trimite cauza aceleiasi instante pentru continuarea judecatii”.


>> Decizia Inaltei Curti

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.