ccf

Decizia Curtii Constitutionale din 25 octombrie 2018, un avertisment ferm dat Parlamentului Romaniei si organelor din Justitie

Data: 19 November 2018, 14:11 | autor: Prof. univ. dr. Gheorghe DOBRICAN | 0 comentarii | 1658 afisari

Decizia Curtii Constitutionale din 25 octombrie 2018 a fost determinata de ignorarea de catre Parlamentul Romaniei si organele de justitie a art.147 alin.1 din Constitutie care prevede ca “Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.


Cu toate ca art.147 alin.1 din Constitutie, enuntat mai sus, este clar si precis, fara nici o dificultate in interpretarea si aplicarea acestuia, totusi, Parlamentul Romaniei nu a pus de acord prevederile constatate ca fiind neconstitutionale prin decizii ale Curtii Constitutionale, cu dispozitiile Constitutiei, in termen de 45 zile de la publicarea deciziilor.

La randul lor, organele de justitie, ca si cum nimic nu s-a intamplat, nu au dat nici o importanta deciziilor pronuntate de Curtea Constitutionala, continuand sa aplice prevederile constatate ca fiind neconstitutionale prin deciziile Curtii, cu toate ca efectele juridice ale acestora au incetat la 45 zile de la publicarea lor.

Procedand in modul aratat mai sus, este evident ca Parlamentul Romaniei si organele de justitie au obstructionat autoritatea Curtii Constitutionale prin incalcarea art.142 alin.1 din Constitutie, potrivit caruia “Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei”. Ca urmare, in raport de aceste prevederi constitutionale, deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii si pentru Parlamentul Romaniei, cat si pentru organele de justitie.

Prin incalcarea prevederilor constitutionale, enuntate mai sus, unele persoane au fost trimise in judecata si culmea culmilor condamnate prin invocarea unor prevederi care au fost constatate ca fiind neconstitutionale prin decizii ale Curtii Constitutionale.

Indiferenta de care a dat dovada Parlamentul Romaniei (deputatii si senatorii), precum si organele de justitie (judecatorii si procurorii) in respectarea Constitutiei si a deciziilor Curtii Constitutionale, a avut consecinte incomensurabile si ireparabile asupra celor condamnati in baza unor prevederi legale constatate ca fiind neconstitutionale prin deciziile Curtii Constitutionale. Aceasta, in conditiile in care este de notorietate ca multi dintre acestia au fost victimele abuzurilor generate de incalcarea flagranta a Constitutiei si a deciziilor Curtii Constitutionale.

Pentru inlaturarea unor stari de lucruri, inadmisibile in conditiile unui stat de drept, Curtea Constitutionala a hotarat prin Decizia din 25 octombrie 2018, urmatoarele:

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.