ccf

DECIZIA CCR 388/06.06.2018 – Admiterea obiectiei de neconstitutionalitate privind infiintarea Comisiei pentru modificarea legilor securitatii nationale: “Nu poate fi acceptata teza potrivit careia dreptul la initiativa legislativa, propriu membrilor comisiei, priviti ut singuli, se poate extinde asupra comisiei in sine, ca organ intern de lucru al Parlamentului”

Data: 26 June 2018, 14:29 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1360 afisari

Curtea Constitutionala a dat publicitatii motivarea Deciziei 388/06.06.2018 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor Hotararii Parlamentului Romaniei nr. 19 din 18 aprilie 2018 pentru constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului privind analizarea si actualizarea cadrului normativ cu incidenta in domeniul securitatii nationale, formulata de Partidul National Liberal.

Autorii exceptiei de neconstitutionalitate au sustinut ca articolul 1, litera e) din hotararea Parlamentului incalca art. 74 alin.(1) si (4) din Constitutie. Conform obiectivelor prevazute la art. 1 lit. e), “Comisia poate avea rol de initiator al propunerilor legislative in domeniul securitatii nationale, organizeaza dezbaterile asupra acestora si intocmeste rapoartele pe care le va inainta celor doua Camere ale Parlamentului pentru dezbateresi adoptare”.

CCR a a decis in privinta Comisiei speciale privind legile securitatii ca aceasta nu poate avea rol de initiator al propunerilor legislative in domeniu.

Extras din decizia CCR:

“Analizand prevederile art.74 alin.(1) din Constitutie, rezulta ca titularii dreptului de initiativa legislativa sunt Guvernul, deputatii, senatorii si, cu indeplinirea unor conditii speciale, un numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Normele constitutionale fiind de stricta interpretare, este evident ca acest drept nu poate fi exercitat de nicio alta persoana/entitate. (...)


Chiar daca comisia este alcatuita din deputati si senatori – parlamentari care, in virtutea rolului lor constitutional, au dreptul de initiativa legislativa, nu poate fi acceptata teza potrivit careia dreptul la initiativa legislativa, propriu membrilor comisiei, priviti ut singuli, se poate extinde asupra comisiei in sine, ca organ intern de lucru al Parlamentului, deoarece aceasta din urma are o identitate proprie, distincta de cea a membrilor sai parlamentari si nu se regaseste printre subiectele de drept enumerate expres si limitativ la art.74 alin.(1) din Legea fundamentala. Nici considerentul potrivit caruia lucrarile unei comisii parlamentare au caracter pregatitor, fara a impune, deci, un vot sau o vointa politica definitiva in fata Parlamentului, nu poate constitui un argument valid care sa extinda, in afara cadrului constitutional, sfera subiectelor de drept la initiativa legislativa. Prin urmare, Curtea constata ca dispozitiile art.1 lit.e) din Hotararea Parlamentului Romaniei nr.19 din 18 aprilie 2018 sunt neconstitutionale prin raportare la norma constitutionala cuprinsa in art.74 alin.(1)”.

 

>>Decizia 388/06.06.2018

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.