ccf

De ce l-a refuzat CSM pe judecatorul CCR Gheorghe Stan

Data: 15 January 2020, 13:47 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2045 afisari

Lumea Juridica va prezinta motivele pentru care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a refuzat pe judecatorul Gheorghe Stan (foto), de la Curtea Constitutionala a Romaniei.


CSM a publicat miercuri, 15 ianuarie 2020, Hotararea nr. 275 din 10 decembrie 2019, prin care Plenul i-a refuzat fostului procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie rezervarea unui post de executie la SIIJ dupa incetarea mandatului la CCR. Hotararea a fost luata cu 9 voturi pentru respingere, 5 voturi pentru admitere si 1 vot pentru rezervarea unui post la alt parchet.

In esenta, Consiliul si-a motivat refuzul pe baza faptului ca procurorul Stan ocupase in SIIJI doar o functie de conducere, si nu una de executie. Or, legislatia in vigoare nu prevede rezervarea unei functii de conducere.

Pentru inceput, CSM mentioneaza ca Gheorghe Stan si-a bazat solicitarea pe art. 69 alin. 1, 2 si 3 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

Prevederile legale invocate:

(1) Dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii perioadei pentru care el a fost acordat, judecatorul are dreptul sa revina in postul ocupat anterior, daca numirea sa la Curtea Constitutionala s-a facut cu conditia rezervarii acestuia.

(2) In cazul in care judecatorul ocupa un post de magistrat, rezervarea postului este obligatorie.

(3) In perioada cat este rezervat, postul prevazut la alin. (1) si (2) poate fi ocupat numai prin contract de munca pe durata determinata”.

Principalele pasaje din hotarare:

La data formularii cererii, domnul Stan Gheorghe ocupa functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, avand o vechime de 20 de ani si 3 luni in functia de procuror si gradul profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (...), fiind promovat la acest parchet la data de 01.01.2012.

Numirea in functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie este reglementata de art. 88/3 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara (...): 'Procurorul-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie este numit in functie de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in urma unui concurs care consta in prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere', iar numirea in functii de executie este reglementata de art. 88/5 alin. (1) din aceeasi lege, potrivit caruia 'Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie se incadreaza cu procurori numiti de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in urma unui concurs, in limita posturilor prevazute in statul de functii, aprobat potrivit legii, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea continuarii activitatii in cadrul sectiei pentru o perioada totala de cel mult 9 ani'.

Conform dispozitiilor legale citate anterior, rezulta ca legiuitorul a prevazut doua proceduri distincte (concursuri) pentru numirea in functia de procuror-sef si respectiv in functii de executie in cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Plenul retine ca dispozitiile art. 56 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (...), potrivit carora, la incetarea mandatului functiei de conducere, procurorii au posibilitatea fie de a ocupa o alta functie de conducere la nivelul aceluiasi parchet, in conditiile legii, fie de a reveni pe functii de executie la parchetele pe care le-au condus sau de unde provind, se aplica doar in cazurile functiilor de conducere expres prevazute de art. 54 si art. 55 din aceeasi lege, intre aceste functii nefiind inclusa si cea de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

In aceste conditii, se retine ca legiuitorul nu a prevazut posibilitatea procurorului-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie de a ocupa un post in cadrul acestei sectii la incetarea mandatului functiei de conducere.

Sintagma 'postul ocupat anterior' din continutul art. 69 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale (...) nu poate viza functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, pentru care, prin Hotararea nr. 83/15.05.2019, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a declansat o noua procedura de ocupare, in conditiile legii, si nici un post de executie in cadrul aceleiasi sectii, intrucat domnul Stan Gheorghe nu a ocupat un astfel de post.

>> Hotararea nr. 275/2019 a Plenului CSM

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.