ccf

CSM, replica dupa acuzatiile ministrului Justitiei

Data: 20 October 2019, 09:42 | autor: L.J. | 0 comentarii | 981 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii condus de Lia Savonea (foto dreapta) a reactionat dupa ce ministrul Justitiei Ana Birchall (foto stanga) a acuzat ”uzurparea atributiilor MJ” de catre CSM prin initierea sau modificarea unor acte normative in domeniul justitiei.


In replica, CSM precizeaza ca a promovat cooperarea interinstitutionala, aceasta fiind esentiala pentru eficientizarea si asigurarea unui inalt nivel de independenta si de transparenta a sistemului judiciar, reprezentand un domeniu ce presupune efortul comun al tuturor puterilor statului, in limitele atributiilor ce le sunt conferite de Constitutie si celelalte acte normative:

“Ca autoritate de rang constitutional, Consiliul Superior al Magistraturii a actionat in virtutea principiului cooperarii si colaborarii loiale intre autoritatile statului, astfel cum acesta a fost constant promovat in jurisprudenta Curtii Constitutionale.
Avand in vedere rolul constitutional si atributiile prevazute de lege, activitatea Consiliului Superior al Magistraturii nu se poate limita la sesizarile formulate in temeiul art. 38 alin. (5) din Legea nr. 317/2004. Astfel, Consiliul s-a implicat activ si a cooperat cu autoritatile statului in toate domeniile care au vizat sistemul judiciar sau care au incidenta in activitatea acestuia, formuland puncte de vedere referitoare la acte normative, participand la grupuri de lucru la invitatia unor autoritati sau la lucrarile comisiilor permanente din Parlamentul Romaniei.

In acest context se inscriu si demersurile Consiliului Superior al Magistraturii de initiere a unor propuneri de adoptare, modificare sau completare a unor acte normative, demersuri adresate subiectilor de drept care au, potrivit Constitutiei, initiativa legislativa.
Din aceasta perspectiva, cooperarea autoritatii judecatoresti cu autoritatea legislativa nu poate sa fie limitata de catre executiv, mai ales atata vreme cat, in acord cu prevederile Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei a fost sesizat.

Astfel, in perioada 2008 – 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a formulat un numar de 108 sesizari catre ministrul justitiei cu privire la necesitatea initierii, modificarii sau completarii unor acte normative care aveau incidenta in activitatea instantelor si parchetelor sau cu privire la personalul din sistemul justitiei, altele decat legile justitiei, ce pot fi vizualizate aici.
O parte dintre aceste sesizari au fost transmise in urma analizarii lucrarilor respective in Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, iar o alta parte ca urmare a dezbaterilor din comisiile de specialitate ale Consiliului.
Astfel de sesizari au fost transmise si catre Parlamentul Romaniei, avand in vedere existenta unor proiecte de acte normate aflate in dezbatere parlamentara.

De asemenea, in baza principiului cooperarii si colaborarii loiale intre autoritatile statului, Consiliul Superior al Magistraturii a participat, prin reprezentantii sai, la intalnirile organizate atat de Ministerul Justitiei, cat si de alte ministere in scopul discutarii unor proiecte de acte normative. Astfel, doar in anul 2019, Consiliul a participat la invitatia Ministerului Justitiei la intalniri organizate in legatura cu O.U.G. nr. 119/2006 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana,  modificarea si completarea Codului penal sau a Codului de procedura penala, Grupul de lucru pentru elaborarea proiectului de act normativ de asigurare a cadrului legal pentru aplicarea Regulamentului UE 2017/1939 – EPPO Parchet European, Grupul de lucru pentru elaborarea unui nou statut al personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea.

Totodata, reprezentanti ai Consiliului au participat la nivelul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale la intalnirea in care s-au discutat aspecte vizand implementarea prevederilor Directivei 2019/1152 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana, iar la nivelul Ministerului Afacerilor Interne la un grup de lucru referitor la Protocolul privind asigurarea protectiei judecatorilor si procurorilor.
De asemenea, in activitatea sa, in repetate randuri, Consiliul a participat la lucrarile comisiilor juridice din Parlamentul Romaniei, la invitatia acestora, formuland, in anumite cazuri, si propuneri de amendamente.

Cu titlu de exemplu, in anul 2019, reprezentantii Consiliului au participat la sedintele comisiilor juridice in legatura cu proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania sau in legatura cu propunerea legislativa privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, politisti, functionari publici cu statul special, functionari publici parlamentari, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrii Curtii Constitutionale si personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania.

Toate aceste demersuri au fost realizate in exercitarea rolului constitutional al Consiliului Superior al Magistraturii, de garant al independentei justitiei, in scopul imbunatatirii cadrului normativ necesar bunei desfasurari a activitatii judecatorilor si procurorilor, fara a se putea sustine ca au fost depasite competentele prevazute de lege”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.