CSM, pozitie ferma privind eliminarea pensiilor magistratilor

Data: 17 December 2019, 15:59 | autor: L.J. | 0 comentarii | 512 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii nu este de acord cu eliminarea pensiei de serviciu a magistratilor.


Consiliul arata ca pe fondul avansarii procedurilor privind eliminarea pensiei de serviciu si a potentialelor demersuri care ar putea conduce la afectarea independentei financiare a magistratilor raportat la diminuarea remuneratiei acestora, si-a exprimat pozitia in mai multe randuri cu privire la respectarea de catre puterea legislativa si executiva a obligatiei de a garanta judecatorilor si procurorilor, la incetarea functiei, plata unei pensii al carei nivel sa fie cat mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneratii, dar si a obligatiei de a garanta acestora o remuneratie adecvata:

“Consiliul reitereaza ferm ca statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu si a remuneratiei adecvate ca o componenta a independentei justitiei, garantie a statului de drept, prevazuta de art. 1 alin. 3 din Constitutia Romaniei.

Jurisprudenta constanta a instantei constitutionale a stabilit fara echivoc ca independenta justitiei, ca garantie constitutionala, include securitatea financiara a magistratilor, care presupune si asigurarea unor garantii sociale, precum pensia de serviciu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis constant in sensul prezervarii pensiei de serviciu a judecatorilor si procurorilor, dar si al stabilitatii unei remuneratii corespunzatoare a corpului magistratilor, hotararile adoptate fiind comunicate Senatului Romaniei, Ministerului Justitiei, precum si Ministerului Finantelor Publice.

Consiliul Superior al Magistraturii reitereaza si subliniaza cu tarie si fara echivoc ca nu va tolera sub nicio forma afectarea statutului magistratilor si incalcarea independentei acestora. Pensia de serviciu si stabilitatea unei remuneratii adecvate a judecatorilor si procurorilor reprezinta garantii pentru a caror protectie Consiliul va efectua absolut toate demersurile care se impun”.

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.