ccf

CSM. Pozitia Sectiei pentru procurori fata de evolutia discursului public privind autodenuntul formulat de Sebastian Ghita

Data: 06 October 2016, 17:01 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1403 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii, joi 6 octombrie 2016, un comunicat de presa privind pozitia membrilor alesi ai Sectiei pentru procurori a CSM fata de recentele evolutii ale discursului public in legatura cu declansarea unei proceduri judiciare in urma autodenuntului deputatului Sebastian Ghita, formulat la PICCJ.


Comunicatul CSM:

Avand in vedere declaratiile publice ale domnului Ghita Sebastian, ca urmare a sesizarii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie prin autodenuntul recent formulat, precum si comentariile si dezbaterile generate de acestea in spatiul mediatic,

Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media este abilitat sa transmita urmatoarele:

Membrii alesi ai Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii atentioneaza ca, prin exprimarea, de catre personalitati publice – politicieni, formatori de opinie, reprezentanti ai societatii civile – a unor opinii sau aprecieri personale, referitoare la proceduri judiciare aflate in curs de desfasurare, pot fi generate deformari ale perceptiei publice privind infaptuirea justitiei in Romania, cu consecinte grave asupra increderii cetatenilor in justitie.

De asemenea, Sectia pentru procurori a Consiliului, prin membrii sai alesi, reaminteste ca dreptul la informare a publicului si dreptul la aparare sunt garantate prin lege si, tocmai pentru a da consistenta ceruta de lege, face apel catre toate persoanele implicate sau vizate de aceste activitati, precum si catre institutiile media si reprezentantii societatii civile de a gestiona echilibrat si rational orice mesaj public.

Dreptul la libera exprimare este un drept constitutional a carui ingradire - mai ales daca este in legatura cu informatii de interes public - nu este permisa intr-un stat democratic. Insa, exprimarea in presa a unor opinii - fie acestea rezultatul propriilor analize sau dictate de conjuncturi socio-politice ori interese de grup - nu tine loc de hotarare judecatoreasca si nu are voie, tot potrivit Constitutiei, sa atenteze la demnitatea, viata privata si imaginea persoanei.

Comentarea excesiva, apriorica si intr-un registru speculativ, in afara unui cadru procedural - de catre persoane de formatie si vocatie variate sau avand calitate de martor ori inculpat in alte proceduri judiciare aflate in derulare, dar in numele dreptului la libera exprimare si a intersului public - poate dauna insusi interesului public invocat si societatii ca detinatoare a acestuia.

Increderea cetateanului in justitie se construieste, iar responsabilitatea revine in principal statului, prin instantele judecatoresti constituite potrivit legii. Substituirea acestora de catre institutiile mass-media poate crea aparenta de raspuns la nevoia de adevar si dreptate sociala, ca asteptare individuala si colectiva, insa risca sa fie un raspuns emotional, volatil sau manipulator, pagubos pe termen lung si cu potential de perturbare a conditiilor obiective necesare infaptuirii actului de justitie de catre cei tinuti prin lege la aceasta.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, prin membrii sai alesi, isi exprima increderea ca, atat institutiile media, cat mai ales formatorii de opinie, vectorii de imagine, politicienii si diversii specialisti in variate domenii pot da masura maturitatii, raspunderii si rolului lor social prin intelegerea autentica a interesului public in ceea ce priveste infaptuirea justitiei in Romania, prin incadrarea discursului public intr-un registru ponderat si fundamentat pe concluzii oficiale ale institutiilor abilitate a se pronunta asupra situatiilor judiciare vizate de dezbaterea publica”.

foto: proc. Luminita Palade, vicepresedinte al CSM si presedinte al Sectiei pentru procurori a CSM

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.