CSM isi pune singur palma in cap

Data: 12 December 2018, 11:46 | autor: prof.dr. Adrian SEVERIN | 0 comentarii | 322 afisari

Un comunicat al CSM dat publicitatii ieri, aparut cam din senin, atesta nu doar starea de panica in care se afla aceasta institutie, dar si refuzul sau de a-si asuma raspunderile constitutionale care ii revin. Un refuz sustinut de o nefericita combinatie intre precaritatea constiintei profesionale si cea a constiintei morale a membrilor sai. Nu putem decat spera ca cea dintai este numai mimata, iar cea din urma nu ii caracterizeaza chiar pe toti.


Despre ce este vorba? Comunicatul vrea, potrivit propriei declaratii, sa evite raspandirea a ceea ce pretinde a fi o eronata punere de problema in anumite segmente ale opiniei publice, sub impactul unor vectori mediatici. Problema se refera la neconstitutionalitatea completelor (complet-complete; succes-succese) de trei judecatori ale ICCJ, din care decurge si nulitatea absoluta a hotararilor pronuntate de acestea.

Simtind cum funia neconstitutionalitatii se apropie de parul completelor de trei judecatori, CSM incearca o lovitura preventiva sustinand ca decizia CCR care a stabilit ca fara constituirea aleatorie a formatiunilor de judecata nu se asigura independenta si impartialitatea judecatorilor, incalcandu-se, astfel, dreptul justitiabililor la un proces echitabil, a avut in vedere exclusiv completele de cinci judecatori. Numai situatia acestora, sustine CSM, a facut obiectul conflictului juridic de natura constitutionala adus in atentia CCR si solutionat de aceasta.

In plus, se mai spune ca daca legea prevedea formarea aleatorie a completelor de cinci, ea nu dispunea acelasi lucru si pentru cele de trei. Cu alte cuvinte, acestea se puteau constitui si din judecatori lipsiti de independenta si impartialitate (sic!). Nu-i asa?

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.