ccf

CSM despre consilierii de etica la instante si parchete

Data: 18 July 2016, 17:09 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1803 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii a emis, luni 18 iulie 2016, un comunicat de presa in care aduce mai multe clarificari in ceea ce priveste institutia consilierilor de etica la instante si parchete, recent introdusa.


Prin intemediul comunicatului de presa, CSM explica motivele pentru care este nevoie de infiintarea institutiei consilierilor de etica, precizand urmatoarele: „Consiliul Superior al Magistraturii raspunde necesitatii de infiintare a unor organisme care sa aiba un rol consultativ si de consiliere, cu scopul declarat de a veni in sprijinul magistratilor si de a preintampina ivirea unor incalcari ale normelor de etica si deontologie profesionala”.

Comunicatul CSM:

Biroul de Informare Publica si Relatia cu Mass Media este abilitat sa aduca la cunostinta publicului urmatoarele:

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat asupra functionarii consilierilor de etica la nivelul curtilor de apel si tribunalelor prin Hotararea nr. 434/17.05.2016.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a hotarat infiintarea retelei consilierilor de etica la nivelul al parchetelor de pe langa instantele judecatoresti prin Hotararea nr. 364/30.05.2016.

Hotararile sectiilor reglementeaza modalitatea de desemnare, criteriile de selectie, numirea, formarea profesionala si atributiile consilierilor de etica, revocarea, suspendarea si incetarea calitatii acestora.

Prin adoptarea acetor hotarari, Consiliul Superior al Magistraturii raspunde necesitatii de infiintare a unor organisme care sa aiba un rol consultativ si de consiliere, cu scopul declarat de a veni in sprijinul magistratilor si de a preintampina ivirea unor incalcari ale normelor de etica si deontologie profesionala.

Reteaua consilierilor de etica reprezinta, in esenta, un cadru de identificare a problemelor specifice sistemului judiciar si a posibilelor solutii de rezolvare a acestora care pot viza diverse modalitati de reglare, unele cu caracter administrativ, altele putand fi remediate numai prin reformarea cadrului legal.

Pentru adoptarea acestor hotarari au fost avute in vedere urmatoarele:

1.Infiintarea acestei institutii atat la nivelul sistemului judiciar, cat si al altor autoritati publice, reprezinta o prioritate pentru Romania si un obiectiv asumat de tara noastra ce trebuie indeplinit intr-un termen cat mai scurt.

2.Concluziile rezultate in urma unor analize si proiecte derulate de CSM in cooperare cu instantele si parchetele de la nivel national si cu Consiliul Judiciar din Olanda, care au relevat ca legislatia in vigoare nu reglementeaza mecanisme proactive de evitare a incalcarii normelor de conduita de catre judecatori si procurori, actualul sistem fiind orientat mai degraba spre sanctiune decat preventie.

3.Documentele strategice adoptate de autoritatile cu atributii in domeniul judiciar, ale caror planuri de actiune prevad masuri specifice, concrete de intarire a integritatii judiciare si dezvoltarea unei culturi a integritatii judiciare prin formare profesionala si perfectionarea sistemului de reguli de conduita si deontologice:

-Strategia Nationala Anticoruptie 2012 – 2015 (SNA), adoptata prin HG nr.215/2012;

-Strategia de intarire a integritatii in justitie 2011 - 2016 (aprobata de Plenul CSM la 22.11.2011 )

-Planul de actiune pentru implementarea strategiei de integritate, adoptat de Plenul CSM in aceeasi sedinta din 22.11.2011. Acesta prevede printre actiunile de implementare 'constituirea retelei nationale a consilierilor de etica judiciara, in vederea uniformizarii practicilor in domeniul eticii' si 'crearea procedurilor pentru aplicarea Ghidului de conduita pentru sistemul judiciar – elaborarea de reglementari procedurale in Ghid si crearea comisiilor de etica judiciara la nivel local…cu rol de consultare si recomandare'.

-Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020, adoptata prin HG nr.1155/2014;

-Planul de actiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 – 2020, aprobat prin HG nr.2982/2016. Ca masura concreta de consolidare a integritatii in cadrul sistemului judiciar, acest plan prevede 'Continuarea monitorizarii SNA cu privire la sistemul judiciar prin crearea si asigurarea functionarii unui Consiliu de integritate si a unei retele de consilieri de integritate pentru magistrati si personalul auxiliar'.

4.Recomandarile si reglementarile europene si internationale si angajamentele asumate de Romania in materie de lupta impotriva coruptiei, vizand constituirea a unui sistem integrat de formare profesionala, inclusiv in ceea ce priveste integritatea si etica profesionala a magistratilor,astfel:

Raportul de evaluare a Romaniei in cadrul celei de a patra runde de evaluare GRECO privind integritatea membrilor Parlamentului si integritatea judecatorilor si procurorilor contine trei recomandari legate de integritatea judecatorilor si procurorilor:

-Completarea Codului de etica al judecatorilor si procurorilor in asa maniera incat sa ofere indrumare potrivita in special cu privire la conflictele de interese (paragraful 97);

-Sistemul de justitie sa raspunda mai bine riscurilor de integritate ale judecatorilor si procurorilor, in special prin abordarea de catre Consiliul Superior al Magistraturii si Inspectia Judiciara a unui rol mai activ in materie de analiza, informare si indrumare si consolidarea rolului si eficientei titularilor functiilor de conducere din fruntea instantelor si parchetelor, fara a fi afectata independenta judecatorilor si procurorilor (paragraful 114);

-Cresterea eforturilor de formare si constientizare cu privire la integritate si componentele preventive ale politicilor anticoruptie, inclusiv pentru judecatorii si procurorii in functie.

Avizul nr. 4 ( 2003 ) al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE) in atentia Comitetului de Ministri privind formarea initiala si continua specifice judecatorilor la nivel national si european;

Recomandarea CM/Rec (2010)12 a Comitetului Ministrilor catre statele membre cu privire la judecatori: independenta, eficienta si responsabilitatile arata, in Capitolul VIII, ca 'Judecatorii ar trebui sa poata solicita sfaturi in materie de etica unui organism din cadrul sistemului judiciar'. In acelasi capitol se prevede ca „Judecatorii trebuie sa se ghideze in activitatea lor de principii etice de conduita profesionala”, aceste principii incluzand '…nu numai indatoriri care pot fi sanctionate prin masuri disciplinare, ci si indrumari date judecatorilor cu privire la modul lor de a se comporta', principiile urmand a fi '… enuntate in codurile de etica judiciara care ar trebui sa mentina increderea publicului in judecatori si puterea judecatoreasca', la elaborarea acestor coduri judecatorii trebuind sa aiba un rol major.

O prima actiune in formalizarea celor hotarate de Sectia pentru judecatori si Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii o reprezinta aprobarea, prin Hotararea Plenului CSM nr. 887 din 14.07.2016, a propunerii Institutului National al Magistraturii de completare a Programului de formare continua a judecatorilor si procurorilor pe anul 2016 cu proiectul referitor la formarea consilierilor de etica, respectiv organizarea a doua prime seminarii de formare cu o durata de cate trei si, respectiv doua zile, organizate la nivel centralizat, unul pentru judecatori si unul pentru procurori, in cadrul carora urmeaza sa se detalieze atributiile consilierilor de etica, sa se elaboreze calendarul activitatilor pentru urmatoarea perioada si sa se stabileasca tematica si agenda seminariilor organizate la nivel descentralizat.

Seminariile urmeaza a fi realizate in cadrul proiectului finantat de Ambasada Olandei 'Consolidarea integritatii in cadrul sistemului judiciar – Cooperare intre Consiliul Superior al Magistraturii din Romania si Consiliul Judiciar din Olanda'.

Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.