ccf

CSM, de acord cu proiectul prin care Predoiu vrea sa reduca durata studiilor INM

Data: 24 August 2020, 17:14 | autor: L.J. | 2 comentarii | 2130 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii si-a dat acordul asupra proiectului de lege prin care ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (foto), vrea sa reduca durata studiilor la Institutul National al Magistraturii, de la 4 ani la 2 ani.


Cu 13 voturi „da” si 2 voturi nule, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de lege al lui Predoiu in sedinta de Plen de luni, 24 august 2020.

Este vorba despre proiectul de lege privind unele masuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, stagiul si examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari, precum si la concursul de admitere in magistratura.

Initiativa de act normativ vizeaza in principal revenirea la situatia dinainte de anul 2018, cand noile legi ale justitiei au marit durata studiilor INM de la 2 la 4 ani.

De asemenea, proiectul de lege al lui Predoiu are in vedere armonizarea legislatiei cu Decizia CCR nr. 121/2020, din 10 martie 2020, prin care Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutional art. 106 lit. d din Legea 303/2004, care ii confera Consiliului Superior al Magistraturii competenta de a aproba prin hotarare regulamentul concursului de admitere in magistratura. Pe de alta parte, in aceeasi sedinta din martie, CCR a respins ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate ridicata cu privire la art. 106 lit. a din acelasi act normativ.

Iata ce prevad cele doua fragmente de lege:

Consiliul Superior al Magistraturii aproba, prin hotarare care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I:

a) Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, care prevede modul de organizare, tematica, bibliografia, probele de examen, procedura de desfasurare a concursului de admitere si a examenului de absolvire, precum si media minima de admitere si de absolvire a Institutului National al Magistraturii; (...)

d) Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura”.

Partea interesanta este ca litera d) din articolul de mai sus (declarata neconstitutionala de catre CCR) persista in aceeasi forma inca din 9 decembrie 2004 – data la care a intrat in vigoare Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, dar nimeni nu s-a gandit sa-i puna in discutie constitutionalitatea pana in acest moment.

In esenta, CCR argumenteaza ca situatia la care se refera respectiva litera trebuie reglementata prin lege organica, iar nu prin norma infralegala (respectiv regulament). Obligativitatea apare in articolul 73, alineatul 3, litera l din Constitutie: „Prin lege organica se reglementeaza: (...) organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti, a Ministerului Public si a Curtii de Conturi”.

>> Proiectul de lege al lui Catalin Predoiu

>> Expunerea de motive

>> Decizia CCR

Comentarii

# PAMDURU date 25 October 2020 10:07 0

Cu sau fara studiile INM in judecatoriile, tribunalele din tara ajung femei fara moralitate, fara constiinta. Autoritatea Justitiie romane este, in statul mafiot Basescu /Iohannis in mana unor femei a caror loc ar trebui sa fie cel mult la o taraba in piata. Decat sa ma cenzurati mai bine spunEti ce este de facut ca-n justiei sa nu mai fie ”judecatoare” fara familie, fara onoare, de o rautate criminala. iata asa sunt crescutii baietii d ecatre judecatoarele care ar trtebui sa poarte constum vargat. https://olt-alert.ro/2020/09/11/un-tanar-fiul-unei-judecatoare-si-nepotul-unui-fost-prefect-retinut-dupa-ce-si-a-taiat-prietenii-cu-cutitul/

# panduru date 21 October 2020 13:25 0

Intervin pe aceasta cale si intreb CSM, ce importanta mai au studiile INM daca dupa numirea absolventelor in Judecatorii si Tribunale aceste femei devin calaii propriilor familii. Pregatirea lor juridica nu le opreste sa-si lasa copii fara familie,fara tata, motiv pentru care copiii sunt ”iducati” sa devina criminali asemeni cu fiul judecatoarei din OLT. Eu cunosc un asemenea caz la Tribunalul Bihor unde judecatoarea Ursu Cornelia imediat dupa ce ajunge sefa isi alunga sotul din casa si-si lasa cei doi copii fara educatie in familie. Cum poate o femeie care face rau propriilor copii sa aiba constiinta de a judeca oameni?Si o intrebare extrem de importanta, de ce si-a alungat sotul dupăa ce A DEVENIT SEFA?CE FAPTE ARE DE ASCUNS, FAPTE DE CARE SOTUL NU TREBUIE SA STIE?

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.