CSM a facut precizari privind adoptarea Declaratiei comune a CSM, ICCJ si PICCJ referitoare la Strategia nationala anticoruptie 2016-2020

Data: 22 August 2017, 16:08 | autor: | 0 comentarii | 552 afisari

 

Consiliul Superior al Magistraturii, condus de Mariana Ghena (foto) a dat publicitatii luni, 21 august 2017, un comunicat de presa cu precizari privind adoptarea Declaratiei comune a CSM, ICCJ si PICCJ referitoare la Strategia nationala anticoruptie 2016-2020.


Iata comunicatul CSM:

"Avand in vedere lansarea in spatiul public de catre unele institutii de presa a unor informatii privind adoptarea Declaratiei comune a Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Ministerului Public de aderare la valorile fundamentale, principiile si mecanismul de monitorizare al Strategiei nationale anticoruptie 2016-2020, precum si unele solicitari venite din partea reprezentantilor mass media,

Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media este abilitat sa faca urmatoarele precizari:

Prin Hotararea Guvernului nr. 583/2016 a fost adoptata Strategia nationala anticoruptie pe perioada 2016 - 2020, a seturilor de indicatori de performanta, a riscurilor asociate obiectivelor si masurilor din strategie si a surselor de verificare, a inventarului masurilor de transparenta institutionala si de prevenire a coruptiei, a indicatorilor de evaluare, precum si a standardelor de publicare a informatiilor de interes public.

Prin adresa nr. 41/54681/05.09.2016, Ministerul Justiției a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii inițierea procesului de implementare a Strategiei nationale anticoruptie pe perioada 2016 – 2020, adoptata prin H.G. nr. 583/2016, aratand ca rolul Consiliului, in noul context strategic, este unul important ca promotor al integritații in sistemul judiciar.

In acest sens, a menționat faptul ca instituțiile și autoritațile publice sunt invitate sa adopte o declarație de aderare la valorile, principiile, obiectivele și masurile prevazute de strategie și sa elaboreze propriul plan de integritate, in funcție de riscurile, vulnerabilitațile și nevoile de intervenție identificate la nivelul instituției, inclusiv al structurilor subordonate, coordonate sau aflate sub autoritate, motiv pentru care este utila implicarea acestora in elaborarea planului propriu de integritate.

La prima reuniune a platformei de cooperare a autoritaților independente și a instituțiilor anticorupție, organizata la data de 7 octombrie 2016 la Ministerul Justiției, la care au participat și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curți de Casație și Justiție și Ministerului Public, s-a agreat adoptarea unei singure declarații de aderare la Strategia naționala anticorupție pentru intregul sistem judiciar.

In ședința din 18 octombrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat adoptarea si transmiterea unei declaratii comune de aderare la Strategia nationala anticoruptie pentru perioada 2016-2020 de catre reprezentantii autoritatii judecatoresti, respectiv Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, odata cu declaratia de aderare urmand a fi transmisa si lista structurilor subordonate, coordonate sau aflate sub autoritatea institutiilor publice anterior mentionate.

De altfel, in cadrul procesului de implementare a Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015 aprobata prin H.G. nr. 215/2012, a fost adoptat un document similar, respectiv Declaratia comuna a Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Ministerului Public de aderare la valorile fundamentale, principiile si mecanismul de monitorizare al Strategiei Nationale Anticoruptie, la data de 25.10.2012.

De asemenea, in cadrul Raportului Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare din data de 25.01.2017, este prevazuta Recomandarea “continuarea punerii in aplicare a Strategiei nationale anticoruptie, cu respectarea termenelor stabilite de Guvern in august 2016. Ministrul justitiei ar trebui sa instituie un sistem de raportare cu privire la punerea in aplicare a Strategiei nationale anticoruptie (inclusiv cu privire la statisticile referitoare la incidentele de integritate din administratia publica, detalii privind procedurile disciplinare si sanctiunile si informatii referitoare la masurile structurale aplicate in domeniile vulnerabile)”.

Demersurile initiate in cursul anului 2016 s-au concretizat prin adoptarea Declaratiei comune a Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Ministerului Public de aderare la valorile fundamentale, principiile si mecanismul de monitorizare al Strategiei nationale anticoruptie 2016-2020 la data de 14.07.2017."

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.