ccf

CSM a aprobat bugetul pe anul 2024 (Video)

Data: 16 November 2023, 19:23 | autor: L.J. | 0 comentarii | 8822 afisari

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat joi, 16 noiembrie 2023, bugetul institutiei pentru anul 2024.



Mai exact, plenul a trimis proiectul de buget cu necesarul pe urmatorul an catre Ministerul Finantelor Publice (vezi facsimil). Discutiile au vizat inclusiv riscul ca CSM sa ramana fara fonduri suficiente in 2024, asa cum s-a intamplat in acest an.


In afara de membrii alesi si de drept ai CSM, la sedinta a participat Rodica Zaharia-Motoc, directoarea economica a Consiliului (parte a aparatului propriu al institutiei).


Prezentam discutiile din Plenul CSM pe marginea bugetului pe anul 2024 (vezi video):

 



Daniel Gradinaru: Avem o suplimentare cu doua puncte: in ceea ce priveste bugetul Consiliului si bugetul instantelor judecatoresti.

Daniel Horodniceanu: Am vrea sa discutam despre chestiunea bugetului CSM inainte de a ne apuca sa-l votam. (...)

Daniel Gradinaru: Putem. Asta am si intentionat sa facem, numai ca lucrurile s-au accelerat in ultima perioada. (…)

Daniel Horodniceanu: Noi ne-am uitat pe buget. Sunt doar niste cifre. Din ce stiu eu, bugetul este comparabil cu cifrele pe anul in curs. De exemplu, va fi foarte interesant pentru noi ca la anul sa nu mai traversam perioadele de anul asta, cand in luna februarie nu mai avem bani de investitii. Faptul ca o parte dintre angajatii CSM nu-si primesc diurnele incepand cu luna mai / iunie... Trebuie redusa cota de combustibil la un moment dat, desi el nu a fost consumat niciodata. Si asta se intampla doar la CSM. Noi tinem legatura cu ceilalti ordonatori de credite si vedem ca problema e la noi.

Daniel Gradinaru: Da. Din ce inteleg, noi acum nu discutam lucruri care tin de buget, ci de cheltuielile pe care le-am avut si n-au fost prinse in buget. Sunt diferite lucrurile.

Daniel Horodniceanu: Eu inteleg ca aici scrie 'Nota privind fundamentarea proiectului de buget pe anul 2024'.

Rodica Zaharia-Motoc: In tabel, avem si bugetul pe 2023 pentru aparatul propriu al CSM, tocmai ca sa avem in oglinda propunerea pe 2024, comparativ cu 2023. Avem ultima coloana a tabelului.

Daniel Horodniceanu: Fondurile astea s-au discutat inclusiv la nivelul Ministerului Finantelor?

Rodica Zaharia-Motoc: Acesta este proiectul de buget in necesar. De la Ministerul Finantelor ni s-au transmis limitele. Obligatia este ca noi sa introducem in aplicatia Ministerului de Justitie bugetul in limite. Diferenta dintre necesar si limite o comunicam Ministerului de Finante, sub rezerva ca se suplimenteaza sau nu. De regula, bugetul nu este cel pe care noi il avem in propuneri, ci cel in limite, transmis de Finante.

Daniel Horodniceanu: Adica noi trimitem necesarul nostru, iar Finantele ne dau o suma mai mica, urmand sa suplimenteze bugetul la anul. Anul asta, de exemplu, nu s-a mai intamplat lucrul asta. Va intreb ca sa intelegem.

Rodica Zaharia-Motoc: Da.

Daniel Gradinaru: Vrem sau nu, asta e procedura.

Rodica Zaharia-Motoc: Asta e procedura pentru toti ordonatorii. Ieri (n.r. miercuri, 15 noiembrie 2023) ni s-au comunicat limitele. Ca si informatie, limitele transmise de Ministerul Finantelor pentru 2024 sunt aproape la nivelul bugetului pe 2023. Sunt un picut mai mari. Cu 500 de lei.

Claudiu Sandu: Stim foarte bine ca aceste limite sunt pur teoretice. Am trimis bugetul in limite si nu s-a intamplat nimic. Am trimis bugetul pentru ca aveam nevoie.

Rodica Zaharia-Motoc: Si s-a aprobat cat?

Claudiu Sandu: S-a aprobat cat am cerut.

Daniel Horodniceanu: De asta si eu ma mir. N-am intalnit decat la CSM povestea asta.

Claudiu Sandu: Este o chestiune de curaj. Dumneavoastra vreti ca noi sa votam un buget asa cum vrea Ministerul Finantelor. Pe cand noi avem un for de decizie aici.

Rodica Zaharia-Motoc: Nu; tocmai: noi astazi am supus avizarii plenului proiectul de buget la nivelul necesarului. Deci noi nu avem astazi in fata decat proiectul in necesar. Nici nu am adus limitele transmise de Finante, pentru ca noi votam necesarul de care au nevoie CSM si unitatile din coordonare. Acela este prins in proiectul de buget.

Daniel Horodniceanu: Necesarul prinde inclusiv indicele de inflatie pe anul asta si inclusiv predictia pentru la anul (intre 6 si 8%).

Rodica Zaharia-Motoc: Bineinteles.

Daniel Gradinaru: Aceeasi este situatia si la instante: tot asa s-au convenit niste limite.

Corina Corbu: Avem o scrisoare-cadru transmisa, dar noi avem o alta procedura. Noi aprobam bugetul cu avizul consultativ al Ministerului de Finante. Si atunci noi il inaintam asa cum l-am aprobat noi.

Daniel Horodniceanu: Dar cuvantul de baza e 'consultativ'.

Corina Corbu: Da, dar asta e legea. Este singurul ordonator de credite din justitie care isi aproba bugetul cu avizul consultativ al Ministerului de Finante. Dar limitele sunt. Noi anul trecut le-am transmis necesarul, ei au introdus limitele in aplicatie...

Rodica Zaharia-Motoc: Si bugetul pe care l-ati avut pentru 2023 a fost cel dat de Ministerul Finantelor in limite.

Corina Corbu: Da – asa este.

Daniel Gradinaru: Noi am supus acum proiectul de buget asa cum avem noi voie.

Rodica Zaharia-Motoc: In necesar. Daca ne uitam la ordonatorii pe care ii avem in coordonare, noi n-am facut niciun fel de interventie. Deci exact asa cum ne-au transmis ordonatorii din coordonare, noi asa l-am centralizat in proiectul de buget, pentru ca este asumat de ordonatorul de credite (respectiv Inspectia Judiciara, INM, SNG). Poate observati ca bugetul pe 2024 este mai mic per total decat pe 2023, pentru ca nu mai sunt proiectele – s-au terminat proiectele cu finantare externa. Dar pe titlurile de cheltuieli (respectiv materiale, personal) le-am trecut in necesar.

Daniel Gradinaru: Iar acelea erau cu cofinantare.

Rodica Zaharia-Motoc: Da – finantare externa.

Daniel Gradinaru: Cred ca nu doar proiectele, ci si asistentul judiciar (n.r. corect: „asistentul judecatorului”; a nu se confunda cu asistentul judiciar din instantele de dreptul muncii).

Rodica Zaharia-Motoc: Asistentul judiciar noi n-am putut sa-l scoatem din proiectul de buget, pentru ca un proiect de buget trebuie sa fie fundamentat numai pe baza temeiurilor legale. La acest moment, noi neavand niciun fel de act normativ care sa reglementeze iesirea asistentilor judiciari, i-am trecut in buget. Daniel Gradinaru: Deci acestea sunt discutiile referitoare la votarea astazi a proiectului de buget. S-a solicitat amanarea acestui subpunct la punctul 10. Daca in continuare doriti amanarea, ati vazut in ce conditii...

Daniel Horodniceanu: N-avem cum sa solicitam amanarea, atata timp cat noi pana maine trebuie sa comunicam. De-asta trebuie sa discutam. Problema este ca e o chestiune extrem de importanta, care trebuia discutata de foarte multa vreme. Si eu, si domnul presedinte am discutat despre chestiunea asta incepand din urma cu trei saptamani. Totusi, e luna noiembrie. Bugetul, in general, este votat in luna noiembrie. Deci n-ar trebui sa ne surprinda chestiunea asta.

Rodica Zaharia-Motoc: De regula, pe Legea finantelor, intr-adevar, procesul pentru elaborarea proiectului de buget incepe din luna august, dar nu inainte de transmiterea scrisorii-cadru. Deci scrisoarea-cadru este cea care conditioneaza inaintarea proiectului de buget.

Daniel Gradinaru: Cred ca anul acesta ne-am confruntat cu mai multe probleme legate de executia bugetara si cred ca asta e si motivul pentru care s-a ajuns aici, printre altele – unele poate interne.

Rodica Zaharia-Motoc: Referitor la reducerea cheltuielilor, avem o ordonanta care, practic, ne limiteaza. Deci noi nu putem sa avem plati in lunile noiembrie si decembrie mai mari decat media cheltuielilor pe primele noua luni ale anului, in conditiile in care trebuie sa ne aliniem si sa reducem. Stim foarte bine ca ne-au luat 10 la suta retinerea. Am mai avut prevedere sa luam masuri pentru reducerea cu inca 10% a cheltuielilor materiale. La cheltuieli de personal, am avut limitele impuse in fiecare luna, de care n-am putut trece (limite de deschidere de credite). Si asta este motivul pentru care nu se platesc alte drepturi de natura salariale: pentru ca deschiderile de credite se fac la nivelul limitelor.

Daniel Gradinaru: Ideea e ca la anul n-ar trebui sa mai avem aceeasi abordare. Ar trebui sa prevedem in proiectul anului urmator.

Rodica Zaharia-Motoc: Cel putin la sumele de personal, sumele sunt acoperitoare. Asigura inclusiv transele pentru hotararile judecatoresti. Pentru ca noi am considerat ca diferentele salariale rezultate din aplicarea VRS 605 neplafonat vor avea acelasi regim ca si hotararile judecatoresti. Si atunci am luat in calcul prima transa aferenta lui 2024, am luat in calcul si transa aferenta lui 2023, care nu s-a putut plati din lipsa de limita. Deci la cheltuieli de personal, cel putin pentru aparat (n.r. aparatul propriu al CSM), cresterea este cu 46% mai mare decat anul asta”.

Digi-follower.com
Digi-follower.com
Digi-follower.com
Digi-follower.com
Digi-follower.com
Digi-follower.com
Digi-follower.com
Digi-follower.com
Digi-follower.com
Digi-follower.com
Digi-follower.com
Digi-follower.com
dg-ads.com
dg-ads.com
dg-ads.com
dg-ads.com
dg-ads.com
dg-ads.com
dg-ads.com
dg-ads.com
dg-ads.com
dg-ads.com
dg-ads.com
digi-members.com
digi-members.com
digi-members.com
digi-members.com
digi-members.com
digi-members.com
digi-members.com
digi-members.com
digi-members.com
digi-members.com
digi-members.com
digi-members.com
buy-follower.co
buy-follower.co
buy-follower.co
buy-follower.co
buy-follower.co
buy-follower.co
buy-follower.co
buy-follower.co
buy-follower.co
buy-follower.co
buy-follower.co
buy-follower.co
nabfollower.com
nabfollower.com
nabfollower.com
nabfollower.com
nabfollower.com
nabfollower.com
nabfollower.com
nabfollower.com
nabfollower.com
nabfollower.com
nabfollower.com
nabfollower.com
خريدهاست.com
خريدهاست.com
خريدهاست.com
خريدهاست.com
خريدهاست.com
خريدهاست.com
خريدهاست.com
خريدهاست.com
خريدهاست.com
خريدهاست.com
خريدهاست.com
خریدفالوورایرانی.com
قیمت-لیر-ترکیه.com
هاب فالوور

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.