Corpul Avocatilor solicita amendarea proiectului Codului de procedura fiscala, aflat in procedura parlamentara la Senat

Data: 02 July 2015, 14:56 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1256 afisari

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a adresat un apel avocatilor senatori si deputati prin care solicita amendarea proiectului Codului de procedura fiscala aprobat de Guvern in sedinta din 25 martie 2015, aflat in prezent in procedura parlamentara la Senat. Corpul Avocatilor solicita eliminarea dispozitiilor referitoare la obligatia avocatilor de a informa zilnic ANAF cu privire la operatiunile in lei sau valuta, despre care au luat cunostinta cu ocazia desfasurarii activitatii, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 euro.


In apelul semnat de presedintele UNBR, avocatul Gheorghe Florea, se arata ca prevederile criticate "incalca grav secretul profesional deoarece obligatia de raportare catre ANAF a operatiunilor care depasesc un anumit plafon valoric transforma avocatii in agenti administrativi si stirbeste grav independenta profesionala a avocatului".

"Prevederile art. 67 din proiectul susmentionat precizeaza ca legea fiscala recunoaste dreptul avocatului de a refuza furnizarea de informatii catre organul fiscal, cu privire la datele de care a luat cunostinta in exercitarea activitatii sale profesionale. In mod contradictoriu, art. 62 din acelasi proiect impune avocatilor obligatia de a raporta operatiunile de peste 5.000 de euro sau echivalentul acestei sume, despre care au luat cunostinta, inclusiv pe cele sub acest plafon valoric care sunt mai multe si 'par a avea o legatura intre ele'. Aceasta prevedere este inacceptabila si este de natura sa genereze 2 abuzuri, inclusiv sub forma unor presiuni ce afecteaza grav crezul profesional al avocatului – singurul criteriu care garanteaza, prin constiinta profesionala, confidentialitatea informatiilor de care a luat cunostinta avocatul, confidentialitate ce constituie temeiul increderii in avocat. Securitatea juridica si securitatea profesionala – garantii ale profesiei legale de avocat – sunt grav afectate", se precizeaza in apel.

"Corpul profesional al avocatilor nu accepta sa raporteze zilnic informatii organelor fiscale, in formatul, cu continutul si detaliile pe care le va stabili Presedintele ANAF, prin norme infraparlamentare, pe baza unei norme de atribuire de competenta intr-un domeniu ce vizeaza activitati care tin de domeniul vietii private a clientilor ori de secretul comercial al afacerilor, cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale specifice privind secretul profesional. Apelul Corpului de avocati vizeaza atat protectia profesiei cat si protectia, pe baza de lege, a cetateanului si a entitatilor care apeleaza la avocat. (...)

In consecinta, este imperios necesara eliminarea din categoria celor obligati de a face astfel de raportari a avocatilor, care altfel sunt pusi in situatia de a furniza informatii in privinta clientilor cu privire la date despre care au luat cunostinta in exercitarea activitatii lor", mai sublinieaza presedintele UNBR, Gheorghe Florea.

>>Apelul Corupului Avocatilor, privind amendarea proiectului Codului de procedura fiscala

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.