ccf

Coronavirus: Apelul UNBR

Data: 11 March 2020, 15:33 | autor: L.J> | 0 comentarii | 1333 afisari

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania condusa de avocatul Traian Briciu (foto) cere Consiliului Superior al Magistraturii sa ia masuri ferme pentru protejarea tuturor participantilor la actul de justitie impotriva infectiei cu coronavirus.


Astfel, avocatii cer ca fixarea primului termen de judecata in dosare sa fie in aprilie 2020, dar si preschimbarea din oficiu a tuturor termenelor acordate in luna martie 2020 pentru toate cauzele, cu exceptia celor urgente in materie civila si a masurilor preventive in materie penala.

UNBR arata intr-un comunicat din 11 martie 2020 ca masurile adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii condus de Nicoleta Tint, precum fixarea de ore pentru fiecare cauza in parte ori cele referitoare la accesul in incinta instantelor nu sunt eficiente, in conditiile in care nu se reduce efectiv numarul cauzelor. Motiv pentru care UNBR cere ca instantele sa preschimbe din oficiu termenele de judecata.

 

Iata comunicatul UNBR:

"Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a luat act de masurile comunicate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin hotararea CSM, Sectia pentru judecatori nr. 191 din 10.03.2020, referitor la prevenirea raspandirii la nivel national a infectiei cu Coronavirus SARS-CoV-2. Unele masuri cuprinse in acest act au fost solicitate si de UNBR asa cum am aratat in comunicatul de presa din data de 10 martie.

Masurile adoptate, precum fixarea de ore pentru fiecare cauza in parte ori cele referitoare la accesul in incinta instantelor, nu sunt eficiente  in conditiile in care nu se reduce efectiv numarul cauzelor.
Sunt semnalate cazuri de aglomerare la accesul in instante, avocatii fiind pusi in situatii injositoare si periculoase in egala masura.

Solicitam imperios aplicarea obligatorie si generala a masurii fixarii primului termen de judecata incepand cu luna aprilie 2020 si a preschimbarii din oficiu a tuturor termenelor acordate in luna martie 2020 pentru toate cauzele, cu exceptia cauzelor urgente in materie civila si a masurilor preventive in materie penala.
Aceasta masura trebuie aplicata de toate instantele. Caracterul de recomandare denota lipsa de unitate la nivelul sistemului judiciar, genereaza confuzie atat in randul justitiabililor, cat si in randul avocatilor si lipseste de eficienta combaterea infectiei cu Coronavirus in plan national.

In absenta unor masuri general obligatorii privind reducerea activitatii instantelor avocatii cat si justitiabilii vor veni la procese. De asemenea, indicatiile pe care unele instante le ofera in sensul depunerii unor cereri de judecare in lipsa sunt nu numai ineficiente, dar si percepute negativ de catre colegii avocati, in contextul in care este cunoscut ca avocatii au obligatia de aparare completa a drepturilor si intereselor clientilor si raspund fata de acestia.
Caracterul prea vag al punctului 2 din Hotararea CSM, care lasa la aprecierea instantelor stabilirea cauzelor care vor fi judecate in perioada mentionata, determina lipsa de predictibilitate, supraaglomerare in incinta instantelor si  ineficienta combaterii infectiei cu Coronavirus. Solicitam stabilirea clara a notiunii de 'urgenta' in materie civila, iar in materie penala judecata sa fie redusa strict la masurile cu caracter preventiv.

UNBR arata ca indiferent de solutiile care se vor adopta, aplicarea eficienta si aprecierea avocatului ca un partener al justitiei reclama instiintarea in timp util a UNBR (de catre CSM) si barourilor (de catre tribunale si curti de apel) despre masurile adoptate.

Solicitarile pe care le facem sunt spre binele tuturor participantilor la proces si al functionarii corecte a sistemului de justitie in general, deoarece sunt de natura sa confere certitudine in ceea ce priveste prezentarea avocatilor si a justitiabililor la termene si implicit eficienta masurilor de combatere a infectiei cu Coronavirus prin evitarea supraaglomerarii in salile de judecata si in incinta instantelor.

Consideram ca masura de limitare a activitatii instantelor reprezinta un act de administrare iar nu unul de judecata, iar natura riscurilor impune adoptarea unei pozitii unitare la nivelul sistemului judiciar”. 


Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.