Controversata propunere a lui Predoiu pentru sefia Parchetului General

Data: 21 January 2020, 12:46 | autor: L.J. | 1 comentarii | 501 afisari

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto 2) a facut marti, 21 ianuarie 2020, o propunere controversata pentru sefia Parchetului General.


Este vorba despre procuroarea Gabriela Scutea (foto 1), de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov, cea care in 2009 – pe vremea cand activa ca adjuncta a Procurorului General din acel moment, Laura Kovesi, a semnat in numele prim-adjunctului PICCJ Tiberiu Nitu Protocolul dintre Parchetul General si Serviciul Roman de Informatii, protocol declarat complet neconstitutional de CCR in 2019.

Pentru sefia DIICOT, Predoiu a propus-o pe Giorgiana Hosu, unul dintre cei cinci procurori care au elaborat controversatul rechizitoriu din dosarul Caracal. Amintim ca in decembrie 2019, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis sa nu mai prelungeasca delegarea Giorgianei Hosu in functia de procuror-sef al DIICOT. Ramane de vazut ce aviz vor da acum procurorii din CSM pentru aceeasi Hosu.

La DNA, ministrul Catalin Predoiu l-a propus pe adjunctul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Crin Bologa.

Discursul ministrului (vezi video):

In temeiul art. 54 din Legea nr.304/2004 privind Statutul magistratilor, voi adresa Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, urmatoarele propuneri de numire:

- pentru functia de Procuror General al Romaniei, doamna procuror Gabriela Scutea;

- pentru functia de Procuror-sef al DNA, domnul procuror Crin Bologa;

- pentru functia de Procuror-sef al DIICOT, doamna procuror Giorgiana Hosu.

Voi inainta propunerile catre CSM, Sectia de procurori, in vederea avizarii, in termenul anuntat initial de Ministerul Justitiei, respectiv maine, 22.01.2020.

Intre 27 si 31 ianuarie, Ministerul Justitiei va continua interviurile cu candidatii anuntati pentru celelalte functii, dupa aceeasi procedura, iar anunturile vor fi facute pana la termenul stabilit, respectiv 3 februarie, pe masura ce imi voi forma decizia.

Revenind la propunerile anuntate: procedura este in curs, urmeaza etapa avizarii la CSM, Sectia de procurori si decizia Presedintelui Romaniei. De aceea, nu voi face foarte multe comentarii.

Voi face doar cateva precizari cu privire la procedura de selectie si ratiunea selectiei.

Dupa cum stiti, am desfasurat o procedura laborioasa, bazata pe analiza unor dosare profesionale consistente si a unor interviuri temeinice, desfasurate in deplina transparenta, in fata unei comisii de interviu compusa atat din reprezentanti ai Ministerului Justitiei, cat si ai CSM, INM si ASE.

Am ales candidatii care au prezentat simultan competenta si experienta. M-am ferit de experimente, pentru ca situatia in care se afla Ministerul Public nu permite experimente.

Doamna procuror Gabriela Scutea a avut cea mai solida prestatie si cel mai solid dosar profesional depus. O prestatie aplicata, concreta, pertinenta si plina de hotarare. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezinta necunoscute. A demonstrat cunoastere, viziune, forta si substanta profesionala. Proiectul de management a fost cel mai bun din toate cele prezentate, acoperind complet atat partea de administrare si constructie interna, cat si cea externa. Cunoaste bine MCV si este bine cunoscuta la Bruxelles.

Domnul procuror Crin Bologa cunoaste DNA, a lucrat in DNA si nu a avut nicio intersectie cu pasivele DNA. A prezentat un proiect de management complet, concret, cu solutii aplicate. Prestatia la interviu a fost impresionanta, puternica si echilibrata in acelasi timp. Aduce garantia ca lupta anticoruptie va continua energic in conditii de deplin respect al drepturilor si garantiilor procesuale.

DIICOT prezinta particularitatea anchetelor transfrontaliere si, prin aceasta, a cooperarii interinstitutionale interne si externe. Doamna procuror Giorgiana Hosu stapaneste cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost comprehensiv si prestatia echilibrata, sustinuta de o cunoastere panoramica a problemelor si activitatii DIICOT.

Notez pozitiv si prestatiile celorlalti candidati. Cativa dintre ei au, fara indoiala, datele pentru a fi in fruntea parchetelor, dar cei trei nominalizati au fost, in ansamblu, cu un pas mai in fata. As putea spune ca a fost un sprint cu sosire la fotografie, cu exceptia functiei de Procuror General, unde candidatul nominalizat a prezentat de departe cel mai bun plan de management si cea mai completa prestatie.

Doresc sa multumesc inca o data membrilor din comisia de interviu. Au depus o munca uriasa in studierea miilor de pagini cuprinse in dosarele de candidatura, formuland intrebari inteligente si analizand profesionist si minutios prestatiile candidatilor.

Nu voi continua cu remarcile si nu voi prelua intrebari, pentru ca este o procedura inca in curs la CSM si nu doresc sa creez vreo presiune prin declaratii excesive.

In ipoteza in care cei nominalizati vor ajunge pe functie, doresc sa le transmit inca de pe acum un mesaj cu privire la asteptarile Ministerului Justitiei de la dansii.

Mesajul e simplu: reparati vulnerabilitatile identificate in planurile de management, organizati si mobilizati procurorii si institutiile pe care le conduceti, relansati combaterea energica si eficienta a tuturor formelor de infractionalitate din zona de competenta!

Libertatea si siguranta cetatenilor sunt valori esentiale. Iar siguranta inseamna garantarea drepturilor individului atat in raport cu semenii care atenteaza la ele, cat si in raport cu institutiile care le incalca, inclusiv institutiile judiciare.

In acesti parametri, Ministerul Justitiei va va fi partener.

Am oferit detaliile esentiale necesare ale deciziei.

Va multumesc!”

Declarația de presă a Ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, cu privire la rezultatul selecției procurorilor în vederea...

Posted by Ministerul Justiției on Tuesday, January 21, 2020


 

Comentarii

# nae din dealul feleacului date 21 January 2020 17:48 0

Trei numiri controversate,nulitati in drept si in fapt.Precum"blindul pastor"asa si turma(oi,magari si ciini)!

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.