Controversata propunere a lui Predoiu pentru sefia Parchetului General
Data: 21 January 2020, 12:46 | autor: L.J. | 1 comentarii | 1328 afisari
Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto 2) a facut marti, 21 ianuarie 2020, o propunere controversata pentru sefia Parchetului General.
Este vorba despre procuroarea Gabriela Scutea (foto 1), de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov, cea care in 2009 – pe vremea cand activa ca adjuncta a Procurorului General din acel moment, Laura Kovesi, a semnat in numele prim-adjunctului PICCJ Tiberiu Nitu Protocolul dintre Parchetul General si Serviciul Roman de Informatii, protocol declarat complet neconstitutional de CCR in 2019.
Pentru sefia DIICOT, Predoiu a propus-o pe Giorgiana Hosu, unul dintre cei cinci procurori care au elaborat controversatul rechizitoriu din dosarul Caracal. Amintim ca in decembrie 2019, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis sa nu mai prelungeasca delegarea Giorgianei Hosu in functia de procuror-sef al DIICOT. Ramane de vazut ce aviz vor da acum procurorii din CSM pentru aceeasi Hosu.
La DNA, ministrul Catalin Predoiu l-a propus pe adjunctul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Crin Bologa.
Discursul ministrului (vezi video):
„In temeiul art. 54 din Legea nr.304/2004 privind Statutul magistratilor, voi adresa Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, urmatoarele propuneri de numire:
- pentru functia de Procuror General al Romaniei, doamna procuror Gabriela Scutea;
- pentru functia de Procuror-sef al DNA, domnul procuror Crin Bologa;
- pentru functia de Procuror-sef al DIICOT, doamna procuror Giorgiana Hosu.
Voi inainta propunerile catre CSM, Sectia de procurori, in vederea avizarii, in termenul anuntat initial de Ministerul Justitiei, respectiv maine, 22.01.2020.
Intre 27 si 31 ianuarie, Ministerul Justitiei va continua interviurile cu candidatii anuntati pentru celelalte functii, dupa aceeasi procedura, iar anunturile vor fi facute pana la termenul stabilit, respectiv 3 februarie, pe masura ce imi voi forma decizia.
Revenind la propunerile anuntate: procedura este in curs, urmeaza etapa avizarii la CSM, Sectia de procurori si decizia Presedintelui Romaniei. De aceea, nu voi face foarte multe comentarii.
Voi face doar cateva precizari cu privire la procedura de selectie si ratiunea selectiei.
Dupa cum stiti, am desfasurat o procedura laborioasa, bazata pe analiza unor dosare profesionale consistente si a unor interviuri temeinice, desfasurate in deplina transparenta, in fata unei comisii de interviu compusa atat din reprezentanti ai Ministerului Justitiei, cat si ai CSM, INM si ASE.
Am ales candidatii care au prezentat simultan competenta si experienta. M-am ferit de experimente, pentru ca situatia in care se afla Ministerul Public nu permite experimente.
Doamna procuror Gabriela Scutea a avut cea mai solida prestatie si cel mai solid dosar profesional depus. O prestatie aplicata, concreta, pertinenta si plina de hotarare. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezinta necunoscute. A demonstrat cunoastere, viziune, forta si substanta profesionala. Proiectul de management a fost cel mai bun din toate cele prezentate, acoperind complet atat partea de administrare si constructie interna, cat si cea externa. Cunoaste bine MCV si este bine cunoscuta la Bruxelles.
Domnul procuror Crin Bologa cunoaste DNA, a lucrat in DNA si nu a avut nicio intersectie cu pasivele DNA. A prezentat un proiect de management complet, concret, cu solutii aplicate. Prestatia la interviu a fost impresionanta, puternica si echilibrata in acelasi timp. Aduce garantia ca lupta anticoruptie va continua energic in conditii de deplin respect al drepturilor si garantiilor procesuale.
DIICOT prezinta particularitatea anchetelor transfrontaliere si, prin aceasta, a cooperarii interinstitutionale interne si externe. Doamna procuror Giorgiana Hosu stapaneste cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost comprehensiv si prestatia echilibrata, sustinuta de o cunoastere panoramica a problemelor si activitatii DIICOT.
Notez pozitiv si prestatiile celorlalti candidati. Cativa dintre ei au, fara indoiala, datele pentru a fi in fruntea parchetelor, dar cei trei nominalizati au fost, in ansamblu, cu un pas mai in fata. As putea spune ca a fost un sprint cu sosire la fotografie, cu exceptia functiei de Procuror General, unde candidatul nominalizat a prezentat de departe cel mai bun plan de management si cea mai completa prestatie.
Doresc sa multumesc inca o data membrilor din comisia de interviu. Au depus o munca uriasa in studierea miilor de pagini cuprinse in dosarele de candidatura, formuland intrebari inteligente si analizand profesionist si minutios prestatiile candidatilor.
Nu voi continua cu remarcile si nu voi prelua intrebari, pentru ca este o procedura inca in curs la CSM si nu doresc sa creez vreo presiune prin declaratii excesive.
In ipoteza in care cei nominalizati vor ajunge pe functie, doresc sa le transmit inca de pe acum un mesaj cu privire la asteptarile Ministerului Justitiei de la dansii.
Mesajul e simplu: reparati vulnerabilitatile identificate in planurile de management, organizati si mobilizati procurorii si institutiile pe care le conduceti, relansati combaterea energica si eficienta a tuturor formelor de infractionalitate din zona de competenta!
Libertatea si siguranta cetatenilor sunt valori esentiale. Iar siguranta inseamna garantarea drepturilor individului atat in raport cu semenii care atenteaza la ele, cat si in raport cu institutiile care le incalca, inclusiv institutiile judiciare.
In acesti parametri, Ministerul Justitiei va va fi partener.
Am oferit detaliile esentiale necesare ale deciziei.
Va multumesc!”
Declarația de presă a Ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, cu privire la rezultatul selecției procurorilor în vederea...
Posted by Ministerul Justiției on Tuesday, January 21, 2020
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Comentarii
# nae din dealul feleacului 21 January 2020 17:48 0