CONTINUITATEA COMPLETULUI DE JUDECATA - “Judecatorul in fata caruia s-au administrat aproape toate probele nu a fost cel care a pronuntat hotararea”

Data: 09 April 2019, 10:41 | autor: L.J. | 0 comentarii | 525 afisari

Prin Decizia 202/2018, Curtea de Apel Bucuresti a admis apelurile inculpatilor si a desfiintat sentinta penala apelata.

Prin sentinta penala nr. 46 din data de 03.04.2017 pronuntata de Tribunalul Teleorman - Sectia penala, in dosarul nr. 2606/87/2014, s-a dispus condamnarea inculpatilor la diverse pedepse.
Impotriva sentintei penale, in termenul prevazut de lege, inculpatii P.G., R.S.B.A., C.M., M.I., P. (fosta A.) I.D., R.I.T.D. si R.M.N. au declarat apel, cauza fiind inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti – Sectia I penala, sub nr. 2606/787/2014, la data de 15.05.2017.
Inculpatul P.G. a solicitat desfiintarea sentintei penale apelate, motivele de apel fiind structurate in doua categorii, respectiv un motiv de apel reglementat de dispozitiile art. 421 pct. 2 lit. b) C.pr.pen., cu trimitere la dispozitiile art. 281 alin. (1) lit. a) C.pr.pen., precum si o categorie de motive de apel reglementate de art. 421 pct. 2 lit. a) C.pr.pen., vizand motive de netemeinicie si nelegalitate ale sentintei penale apelate, apreciind ca, fie s-au aplicat, in mod gresit, texte din Codul penal, fie nu s-au aplicat texte de lege care trebuiau aplicate.
In acest sens, avand in vedere practica constanta CED, cat si practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie, s-a apreciat ca este incident motivul de nulitate absoluta a sentintei penale, reglementat de art. 281 alin. (1) lit. a) C.pr.pen., care conduce la aplicarea dispozitiilor art.421 pct. 2 lit. b) C.pr.pen., apreciind ca se impune desfiintarea sentintei penale apelate si trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Teleorman, fata de imprejurarea ca sentinta penala apelata a fost pronuntata de judecatorul G.P., judecator de sectie civila, care a participat nemijlocit la judecarea cauzei doar la trei termene de judecata, in conditiile in care judecatorul care a procedat la cercetarea judecatoreasca in cauza, initial, a fost detasat la Judecatoria Alexandria, apreciind ca nu au fost respectate principiile care guverneaza materia compunerii si continuitatii completului de judecata.

Minuta Curtii de Apel Bucuresti:

“In baza art. 421 pct. 2 lit. b) C.pr.pen. admite apelurile declarate de inculpatii T.D.I., P.G., R.S.B.A., C.M., M.I., R.M.N., P. (fosta) M.I. I.D. si R.I. impotriva sentintei penale nr. 46/03.04.2017 pronuntata de Tribunalul Teleorman - Sectia penala in dosarul nr. 2606/87/2014.
Va desfiinta sentinta penala apelata si va trimite cauza spre rejudecare la aceeasi instanta, Tribunalul Teleorman - Sectia penala, pentru a fi solutionata de domnul judecator I.M., care a administrat probatoriul in dosar.
Va mentine actele procedurale efectuate de catre prima instanta pana la termenul de judecata din data de 06.12.2016 inclusiv, acesta fiind ultimul termen de judecata la care a participat domnul judecator I.M..
in baza art. 424 alin. (2) C.pr.pen rap. la art. 208 alin. (5) C.pr.pen. va mentine masura controlului judiciar luata fata de apelantii-inculpati P.G., R.S.B.A., C.M. si M.I. intrucat subzista temeiurile care au stat la baza luarii acestei masuri”.


Extras din decizia CAB:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.