CONTESTATIE LA EXECUTARE - “Nu se incadreaza in ipotezele vizate de art. 45 alin. 2 din Legea 85/2014”

Data: 20 August 2019, 13:07 | autor: L.J. | 0 comentarii | 315 afisari

Prin Sentinta din 20 martie 2019, Tribunalul Bucuresti a declinat solutionarea judecarii contestatiei la executare.

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. ** la data de 07.03.2019 administrator judiciar ** al societatii debitoare **L- in insolventa, a formulat in contradictoriu cu ** , in temeiul articolului 260 si urmatoarele din Codul de proc. fiscala, contestatie la executare impotriva somatiei de plata nr. ** si a tuturor masurilor de executare silita efectuate in baza titlului executoriu nr. **, solicitand anularea acestora si suspendarea tuturor masurilor de executare silita pana la solutionarea prezentei cauze.

in motivarea cererii s-a aratat ca prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a VII-a Civila, sub numarul **, in temeiul art. 72 alin. (6) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, instanta a dispus deschiderea procedurii generale impotriva debitoarei **., desemnand in vederea administrarii procedurii insolventei debitoarei **. practicianul in insolventa **
Raportat la prevederile art. 5 pct. 42 si 46 din Legea 85/2014 se arata ca la data prezentei ** se gaseste in perioada de observatie, conducerea activitatii fiind realizata de societatea debitoare, sub supravegherea administratorului judiciar.

Debitoarea isi continua activitatea curenta, asteptandu-se definitivarea tabelului de creante (solutionarea contestatiilor depuse la tabelul preliminar + finalizarea raportului de evaluare), in vederea depunerii unui plan de reorganizare.
In data de 26.02.2019, administratorul judiciar a receptionat somatia de plata nr.**, prin care creditorul bugetar solicita plata sumei de 685.885 lei in termen de 15 zile de la primirea somatiei. Creanta fiscala rezulta din titlul executoriu nr. ** emis in dosarul de executare nr. ** si reprezinta contributiilor datorate de angajator aferente contributiilor datorate de angajator si impozit pe venituri din salarii.

Se sustine de catre administrator judiciar nelegalitatea emiterii somatiei de plata raportat la art. 102 alin. (6) din Legea 85/2014 , creantele care fac obiectul somatiilor de plata sunt curente, intrucat reprezinta contravaloarea impozitelor pe veniturile din salarii din perioada 21.04.2016-21.11.2018 si a contributiilor datorate de angajator aferente perioadei 24.03.2016-21.11.2018.

Se mai arata ca Legea 85/2014 nu ierarhizeaza ordinea de plata a creantelor curente, ci da dreptul conducatorului activitatii sa prioritizeze platile conform nevoilor afacerii. Creantele Bugetare nu se platesc cu prioritate, ci sunt egale cu toate celelalte creante curente.

Somatia de plata, ce face obiectul prezentei contestatii, reprezinta masura de executare, in baza art. 230 C. proc. fiscala.
Art. 75 alin. (1) din Legea 85/2014 blocheaza executarile silite initiate dupa data deschiderii procedurii, aratand ca acestea inceteaza.
Insolventa este o procedura colectiva, obligatorie, de recuperare a creantelor. Creditorii nu pot alege sa-si satisfaca creantele in mod individual. Or, parata exact aceasta conduita adopta, realizand acte de executare silita in cadrul procedurii de insolventa.Se concluzioneaza ca somatia de plata avand nr. 40/80/1/2019/901411 a fost emisa cu incalcarea prevederilor art. 2, art. 75 alin. (1), art. 102 alin. (6) din Legea 85/2014, prin urmare trebuie anulata.
Se solicita instantei de judecata sa admita prezenta contestatie, cu consecinta anularii tuturor masurilor de executare silita realizate in baza titlului executoriu nr. ** respectiv a somatiei de plata nr. ** si sa dispuna suspendarea executarilor silite pana solutionarea prezentului litigiu, in temeiul art. 278 C. proc. Fiscala.
Prin incheierea de sedinta din data de 12.03.2019 judecatorul sindic a dispus suspendarea provizorie a tuturor masurilor de executare silita pana la solutionarea contestatiei la executare.


Minuta Tribunalului Bucuresti:

“Admite exceptia necompetentei functionale a Tribunalului Bucuresti - Sectia a VII-a Civila.
Declina solutionarea judecarii contestatiei la executare privind pe reclamant ** in contradictoriu cu parata ** in favoarea Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.
Fara cale de atac”.


Extras din sentinta Tribunalului Bucuresti:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.