ccf

Constatare nulitate rechizitoriu. Returnare dosar la DNA (Minuta)

Data: 19 June 2018, 12:37 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1901 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie, in faza de camera preliminara, a constatat, luni seara 18 iunie 2018, neregularitatea rechizitoriului din dosarul in care procuroarea DNA Mihaiela Iorga Moraru (foto) a fost trimisa in judecata pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual in forma continuata.


Judecatorul de camera preliminara a constatat nulitatea probelor administrate in cursul urmaririi penale si a actelor de urmarire penala efectuate in dosarul mentionat, precum si a actelor procesuale si procedurale subsecvente. Astfel, s-a dispus excluderea tuturor probelor administrate in cursul urmaririi penale, inclusiv declaratia de martor a inculpatei Moraru Iorga Mihaiela.

Decizia poate fi atacata cu contestatie in trei zile de la comunicare.

Minuta Inaltei Curti de Casatie si Justitie:

Admite, in parte, cererile si exceptiile de camera preliminara formulate de inculpata Moraru Iorga Mihaiela si, in consecinta: Constata nulitatea rechizitoriului din 05.02.2018 emis in dosarul nr. 157/P/2017 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Ploiesti, nulitatea probelor administrate in cursul urmaririi penale si a actelor de urmarire penala efectuate in dosarul mentionat, precum si a actelor procesuale si procedurale subsecvente.

Exclude toate probele administrate in cursul urmaririi penale, inclusiv declaratia de martor a inculpatei Moraru Iorga Mihaiela. In baza art. 346 alin.3 lit. b din Codul de procedura penala, restituie cauza la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Ploiesti. Cheltuielile judiciare ramanin sarcina statului. Copia incheierii motivate se comunica Parchetului si inculpatei, in conformitate cu dispozitiile art. 346 alin.4/2 din Codul de procedura penala. Cu drept de contestatie in 3 zile de la comunicare, conform art.347 alin.1 din Codul de procedura penala. Pronuntata in Camera de consiliu, azi,18.06.2018”.

Comunicatul DNA din 8 februarie 2018 privind trimiterea in judecata a procuroarei Mihaela Iorga Moraru:

“In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 1064/VIII/3 din 15 noiembrie 2017, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei

MORARU IORGA MIHAIELA, la data faptelor si in prezent procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru infractiunile de:

-favorizarea faptuitorului;

-fals intelectual in forma continuata (patru acte materiale).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

in perioada 2015 – iunie 2017, la rugamintea expresa a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploiesti, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a ingreuna cercetarile si tragerea la raspundere penala a inculpatului, cu intentie directa, l-a ajutat, prin efectuarea mai multor acte comisive si omisive, in sensul ca:

-a desfasurat activitati de ancheta in afara unui cadru legal, in paralel cu urmarirea penala derulata de procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiesti, legal investiti cu exercitarea actiunii penale impotriva persoanei respective. Concret, procurorul Moraru Iorga Mihaiela a purtat cu inculpatul, la vremea respectiva urmarit international, mai multe discutii informale in cadrul carora, printre altele, i-a transmis acestuia „aiba un pic de rabdare ca lucrurile nu se rezolva peste noapte”. Acelasi gen de discutii au fost purtate si cu intermediari ai aceleiasi persoane, in biroul sau din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a stabili modalitatea in care poate fi ajutata.

-a facut demersuri de identificare si, ulterior, de preluare nelegala spre solutionare, a unui dosar inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, aflat in lucru la un alt procuror, prin inducerea in eroare in sensul ca ar instrumenta o cauza mai veche si care priveste aceleasi fapte.

Dupa preluarea cauzei privind acea persoana, inculpata Moraru Iorga Mihaiela:

-a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile si fiscale cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infractionala a persoanei protejate, care s-a finalizat prin formularea unor concluzii favorabile acesteia,

-i-a pus sub acuzare pe inspectorii antifrauda care au intocmit procesele verbale – mijloace de proba avute in vedere de judecatorul de drepturi si libertati pentru confirmarea masurii arestarii preventive dispusa fata de persoana respectiva, la data de 06.03.2016, fara ca la dosar sa existe probe care sa releve, in mod rezonabil, intentia infractionala a acestora.
Prin aceste demersuri, procurorul a urmarit inducerea in cauza a unor dubii in ceea ce priveste amploarea activitatii infractionale a persoanei respective.

In acelasi context, inculpata Moraru Iorga Mihaiela nu a depus la dosarul cauzei raportul de expertiza, dupa predarea acestuia de catre expertii desemnati. Mai mult, magistratul a invocat in cuprinsul a patru ordonante de prelungire a masurii controlului judiciar a imprejurarii, neadevarate, ca raportul de expertiza nu a fost finalizat (in conditiile in care acest raport de expertiza ajunsese la inculpata in data de 17 octombrie 2016 si chiar aceasta dispusese prin ordonanta stabilirea cuantumului onorariului final si achitarea contravalorii expertizei, in cea mai mare parte din fondurile Directiei Nationale Anticoruptie).

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Mentionam ca, procurorul Moraru Iorga Mihaiela a fost revocata din functie prin Ordinul procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie nr.301 din 05.07.2017, avizat favorabil de catre Sectia pentru procurori din cadrul C.S.M.
La data de 27 septembrie 2017, prin sentinta civila nr. 3325/2017, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat provizoriu executarea Ordinului nr. 301/05.07.2017 emis de Procurorul Sef al DNA.

In prezent, procurorul Moraru Iorga Mihaiela este reincadrata provizoriu in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.