Consiliul de Mediere a transmis o informare privind solutia pe care o ofera platforma SOL in cazul litigiilor din tranzactii online

Data: 25 August 2017, 14:32 | autor: L.J. | 0 comentarii | 671 afisari

 

Consiliul de Mediere, condus de Bogdan Mitroi (foto), a dat publicitatii un comunicat de presa privind solutia extrajudiciara oferita de platforma SOL in cazul litigiilor care decurg din tranzactiile online.


Iata comunicatul Consiliului de Mediere:

"Posibilitatea de a recurge la proceduri simple si necostisitoare de solutionare a litigiilor poate stimula increderea consumatorilor si a comerciantilor in piata unica digitala. Cu toate acestea, consumatorii si comerciantii se confrunta, in continuare, cu dificultati in a gasi solutii extrajudiciare, in special in ceea ce priveste litigiile lor rezultate in urma tranzactiilor transfrontaliere online. Prin urmare, astfel de litigii ramân adesea nesolutionate.

SOL ofera o solutie extrajudiciara simpla, eficienta, rapida si necostisitoare in cazul litigiilor care decurg din tranzactiile online. Cu toate acestea, in prezent nu exista mecanisme care sa le permita consumatorilor si comerciantilor sa solutioneze astfel de litigii pe cale electronica; aceasta situatie este in detrimentul consumatorilor, constituie o bariera mai ales in calea tranzactiilor transfrontaliere online, creeaza conditii inechitabile pentru comercianti si impiedica astfel dezvoltarea comertului online.

Prezentul regulament ar trebui sa se aplice in cazul solutionarii pe cale extrajudiciara a litigiilor initiate de consumatori care isi au resedinta in Uniune impotriva unor comercianti stabiliti in Uniune care fac obiectul Directivei 2013/11/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2013 privind solutionarea alternativa a litigiilor in materie de consum (Directiva privind SAL in materie de consum).

In vederea asigurarii faptului ca platforma SOL poate fi utilizata si in cazul procedurilor SAL care permit comerciantilor sa prezinte reclamatii impotriva consumatorilor, prezentul regulament ar trebui sa se aplice, de asemenea, in cazul solutionarii pe cale extrajudiciara a litigiilor initiate de comercianti impotriva consumatorilor, atunci când procedurile SAL relevante sunt oferite de entitatile SAL care figureaza pe lista stabilita in conformitate cu articolul 20 alineatul (2) din Directiva 2013/11/UE. Aplicarea prezentului regulament in cazul unor astfel de dispute nu ar trebui sa creeze nicio obligatie pentru statele membre de a asigura faptul ca entitatile SAL ofera asemenea proceduri.

Desi in special consumatorii si comerciantii care efectueaza tranzactii transfrontaliere online vor beneficia de pe urma platformei SOL, prezentul regulament ar trebui sa se aplice si tranzactiilor interne online pentru a permite veritabile conditii echitabile de concurenta in domeniul comertului electronic.

Prezentul regulament nu ar trebui sa aduca atingere Directivei 2008/52/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala."


Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.