CONFLICT NEGATIV DE COMPETENTA - “Criteriile de determinare a competentei materiale sunt instituite dupa natura, obiectul sau valoarea pretentiei”

Data: 09 April 2019, 10:44 | autor: L.J. | 0 comentarii | 492 afisari

Prin Decizia 9/2018, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bucuresti Sectia a V-a Civila.

Prin incheierea din Camera de Consiliu de la data de 10 octombrie 2017, Tribunalul Bucuresti Sectia a V-a Civila a admis exceptia de necompetenta functionala a Sectiei a V a Civila a Tribunalului Bucuresti in solutionarea apelului. A declinat competenta de solutionare a apelului in favoarea Sectiei a VI a Civila a Tribunalului Bucuresti.
Pentru a pronunta aceasta solutie s-au retinut urmatoarele:
“Avand in vedere natura juridica a litigiului si anume un litigiu cu profesionisti, titlul executoriu constand dintr-un contract de credit incheiat intre profesionisti iar in contestatia la executare se contesta certitudinea, lichiditatea si exigibilitatea creantei iar in contestatia la executare si in apel, partile isi contesta reciproc certitudinea, lichiditatea si exigibilitatea creantei prin raportare la modalitati diferite de interpretare a clauzelor contractuale, precum si fata de dispozitiile art. 3 Cod civil, ale art. 8 din Legea nr. 71/2011 si fata de prevederile art. 9 din Hotararea nr. 3 din data de 15 ianuarie 2015 a Colegiului de Conducere al Tribunalului Bucuresti si pct. 6 din Hotararea Colegiului de Conducere a Tribunalului Bucuresti nr. 25 din data de 15 septembrie 2017, competenta de solutionare revine sectiei specializate prin raportare si la Decizia nr. 18/2016 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in recursul in interesul legii, tribunalul constata ca exceptia de necompetenta functionala a Sectiei a V-a civila a Tribunalului Bucuresti in solutionarea prezentului apel este intemeiata, motiv pentru care va fi admisa si, in temeiul art. 132 al. 3 si 136 al. 1 Cod pr. civila coroborat cu dispozitiile art. 111 al. 1 din Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti aprobat prin Hotararea nr. 1375/2015 a Plenului CSM”

Prin incheierea din Camera de Consiliu de la data de 12.12.2017, Tribunalul Bucuresti Sectia a VI-a Civila a admis exceptia de necompetenta functionala a Sectiei a VI-a Civila a Tribunalului Bucuresti, in cauza privind pe apelanta-reclamanta U.P.I. (L.) S.A. inregistrata in registrul comertului si societatilor din L. sub nr. B95089, impotriva incheierii din data de 28.03.2017 pronuntata de Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti, in dosarul nr.30337/300/2016, in contradictoriu cu intimata-contestatoare V.A.V.. a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea sectiei a V-a civile. A constatat ivit conflictul negativ de competenta si a suspendat judecata cauzei. A inaintat dosarul la Curtea de Apel Bucuresti pentru solutionarea conflictului de competenta.


Minuta Curtii de Apel Bucuresti:

“Stabileste competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bucuresti Sectia a V-a Civila”.

Extras din decizia CAB:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.