CONFLICT DE INTERESE – Rechizitoriul DNA prin care a fost trimis in judecata presedintele Colegiului Psihologilor din Romania la data faptei, Mihai Anitei: “A incheiat cu sine contractul civil de prestari servicii, precum si un alt contract cu sotia sa”

Data: 24 August 2018, 13:02 | autor: L.J. | 0 comentarii | 649 afisari

Prin rechizitoriul din 22.03.2017 in dosarul 691/P/2014, DNA l-a trimis in judecata pe presedintele Colegiului Psihologilor din Romania la data faptei, Mihai Anitei ,pentru:

-conflict de interese in forma continuata (trei acte materiale),
- folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu faptul ca: “In contextul derularii proiectului 'SCOP – specializarea consilierilor de orientare profesionala', finantat din fonduri europene, implementat de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca in parteneriat cu Colegiul Psihologilor din Romania, inculpatul Anitei Mihai, in calitatea sa de presedinte al Colegiului Psihologilor din Romania, si-a atribuit si a incheiat doua contracte cu el insusi, iar un alt contract l-a atribuit si l-a ancheiat cu sotia sa.
Decizia de atribuire si incheiere a contractelor a fost luata de inculpat in exercitarea atributiilor de reprezentant al Colegiului Psihologilor din Romania - entitate juridica de interes public, atributii vizand activitatea psihologilor din domeniul privat sau public, stabilite prin Legea nr. 213/2004 si care atrag calitatea de functionar public in acceptiunea art. 175 al. 2 Cod penal.
Concret, doua contracte de prestari de servicii au fost incheiate pe o durata de un an (01.11.2010 – 01.11.2011) de Mihai Anitei in numele Colegiului Psihologilor din Romania cu psihologul Mihai Anitei, avand ca obiect prestarea de catre acesta a unui numar de 1.596 ore ca si coordonator tehnic in cadrul proiectului, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor;
Un alt contract de prestari servicii a fost incheiat de Mihai Anitei in numele Colegiului Psihologilor din Romania sotia sa, psiholog, avand ca obiect prestarea activitati supervizare consilieri de orientare profesionala, pentru o durata de 672 ore.
Astfel, inculpatul Anitei Mihai a obtinut un folos pentru sine si pentru sotia sa de 336.147 lei (din care 307.475 lei – suma aferenta contractelor incheiate cu propria persoana si 28.672 lei – suma aferenta contractului ancheiat cu sotia sa).
Valoarea contractelor era stabilita in functie de numarul de ore, iar pretul convenit era un tarif orar brut.
Pentru a justifica sumele de bani primite in executarea celor doua contracte de prestari de servicii pe care si le-a atribuit siesi, in perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2012, inculpatul Anitei Mihai a prezentat la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca un numar de 28 de rapoarte ce contineau date inexacte, nereale, cu privire la orele prestate ca expert, in conditiile in care aceste ore nu puteau efectiv, fizic, sa fie prestate. Astfel, insumand orele declarate ca fiind lucrate in cadrul proiectului SCOP cu celelalte ore pentru care inculpatul Anitei Mihai era salarizat sau le presta benevol in alte activitati (profesor universitar titular sau asociat la mai multe facultati, angajat al unei firme, expert sau alte functii in alte 5 proiecte finantate din fonduri europene, presedinte al Colegiului Psihologilor, activitati de coordonare editoriala si doctorate, participare la activitati profesionale in tara si strainatate etc.), reiesea ca acesta lucrase peste 20 de ore intr-o zi (inclusiv in zilele de sambata si duminica), sau chiar un numar de ore de munca ce depasea durata unei zile. In plus, activitatile desfasurate in cadrul proiectului nu erau datate si nici insotite de documente care sa precizeze si sa justifice volumul orar zilnic sau saptamanal al muncii prestate si pentru care se solicita plata.
A rezultat ca inculpatul Anitei Mihai a incasat sume de bani din fonduri europene – F.S.E. (Fondul Social European), fara prestarea orelor mentionate in rapoarte, ceea ce a produs un prejudiciu din fonduri europene, in cuantum de 307.475 lei.
A.N.O.F.M. – Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, partenerul principal in proiect, s-a constituit parte civila cu suma respectiva.”

Solutia

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.