CONDUCEREA MASINII CU PERMIS PROVIZORIU EMIS DE AUTORITATILE ENGLEZE - “Nu este recunoscut de Conventia asupra circulatiei rutiere”

Data: 07 octombrie 2019, 11:27 | autor: L.J. | 0 comentarii | 507 afisari

Prin Decizia 2015/2019, Curtea de Apel Targu Mures a admis apelul declarat de inculpat.

Prin sentinta penala pronuntata de Judecatoria Tg. Mures, in temeiul prevederilor art. 396 alin. (1), alin. (2) si alin. (10) Cod procedura penala s-a dispus condamnarea inculpatului P.M. la pedeapsa de un an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui vehicul fara permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal.
In baza art. 91 Cod penal s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si s-a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispozitiilor art. 92 Cod penal.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut urmatoarele:

La data de 24.12.2017, organele de politie din cadrul Politiei Orasului Ungheni au oprit in trafic, dupa o manevra de depasire neregulamentara, autoturismul marca Volkswagen Golf. Cu aceasta ocazie, s-a constatat ca la volan se afla inculpatul P.M., iar la verificarea documentelor, s-a constatat ca acesta detine permis de conducere provizoriu emis de autoritatile engleze, permis ce este valabil doar pe teritoriul Angliei. In urma verificarilor si a documentelor existente la dosar s-a stabilit ca inculpatul P.M. nu detinea permis de conducere la data de 24.12.2017.
Din adresa emisa de Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala – Biroul National Interpol rezulta ca permisul de conducere britanic eliberat pe numele P.M. este unul PROVIZORIU, nu confera titularului dreptul de a conduce autovehicule in afara Marii Britanii si este supus unor conditii si restrictii.

Faptul ca inculpatul nu detine permis de conducere este confirmat si de adresa emisa de I.P.J. Mures – Serviciul Rutier.
Pe tot parcursul urmaririi penale inculpatul a recunoscut fapta, motivand insa ca el are permis de conducere britanic si ca nu stia ca nu poate conduce in Romania cu acesta.

Sustinerile inculpatului nu pot fi primite, avand in vedere ca la data de 07.12.2018 acesta a mai avut un incident de aceeasi natura pe raza localitatii Sincel, judetul Alba, moment in care i s-a adus la cunostinta ca acel permis nu este valabil pe teritoriul Romaniei si ca nu poate conduce, constituindu-se dosarul penal.

Prin cererea inregistrata pe rolul Curtii de Apel Targu-Mures la data de 06.03.2019, inculpatul P.M. a declarat apel impotriva sentintei penale pronuntata de Judecatoria Tg. Mures. In motivarea apelului s-a solicitat schimbarea incadrarii juridice a faptei retinute in sarcina inculpatului din infractiunea prevazuta de art.335 alin.1 Cod penal in infractiunea prevazuta de art. 335 alin.2 Cod penal. S-a aratat ca infractiunea comisa de inculpat, cea de a conduce un autovehicul pe teritoriul Romaniei fara a avea acest drept, nu poate fi retinuta, deoarece acesta poseda permis de conducere asa cum rezulta din dosarul de cercetare penala – fila 29, eliberat de autoritatile din Anglia.

Minuta Curtii de Apel Targu Mures:

“Admite apelul declarat de inculpatul P.M. impotriva sentintei penale nr. 137 din 18.02.2019 pronuntata de Judecatoria Tg. Mures, desfiinteza partial sentinta atacata si rejudecand cauza, schimba incadrarea juridica a faptei din infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 C. pen., in infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 2 C. pen. Condamna pe inculpatul P.M. la pedeapsa de 8 (opt) luni inchisoare. Mentine celelalte dispozitii din hotararea atacata privind suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, termenul de supraveghere, obligatiile impuse si atentionarile atrase inculpatului”>

Extras din decizia Curtii de Apel Targu Mures:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.