ccf

CONDAMNAREA LUI RADU MAZARE - “ A emis actele in baza carora vaste suprafete de teren au iesit in mod nelegal din patrimoniul municipiului Constanta”

Data: 05 November 2019, 12:42 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1266 afisari

Lumea Juridica prezinta Decizia 32/2019 prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv pe Radu Mazare, fostul primar al Constantei, la 9 ani de inchisoare. In acest dosar au fost condamnati si alti inculpati.

In rechizitoriul intocmit, procurorii DNA au retinut urmatoarea stare de fapt:

“In perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta, au solutionat in mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, in scopul obtinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat in dobandirea de catre ei sau de catre persoane din anturajul lor a proprietatii asupra unor mari suprafete de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafete de teren intravilan in valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si de 36,16 milioane euro prejudiciu in dauna municipiului Constanta.

In mod legal, a fost revendicata suprafata de 309.549 mp, cei indreptatiti beneficiind de restituiri si atribuiri in suprafata cu putin mai mare decat jumatate din cea revendicata, in vreme ce restituirile si atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o intindere de trei ori mai mare decat cea revendicata - aproape un milion de metri patrati. Au fost restituite portiuni de plaja si faleza care, potrivit Constitutiei si legilor in vigoare fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, adica nu pot ajunge sub nicio forma in proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

Persoanele indreptatite la restituire au fost determinate, dupa trecerea unor perioade de timp indelungate, de 2 pana la 3 ani, ori sa-si vanda drepturile succesorale ori sa vanda terenurile in cauza, pentru sume de bani ce reprezinta mai putin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate sa renunte. In final, aceste terenuri aveau sa ajunga in proprietatea persoanelor carora le-au fost predestinate, cu mult inainte de solutionarea cererilor de restituire.

Pentru atingerea scopului infractional urmarit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, in echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preturi de 10 ori mai mici decat preturile reale.

Concret, intre aceste terenuri figureaza:

- terenul in suprafata de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distractii acvatice Aqua Magic de catre firma Aqualand (la care unul dintre actionarii principali este Popa Basarab, varul primarului Mazare Radu Stefan);

- terenul in suprafata de 8.307,78 mp, situat in zona Capitaniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns in proprietatea familiei Mazare (primarul, mama si fratele);

- terenul in suprafata de 52.471 mp, situat in Parcul Tabacariei nu a fost restituit in natura celor indreptatiti, ci firmei cesionare 'Holland Development Group' SA (la care actionar si administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar actionar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a platit pentru drepturile succesorale un pret de 100 de ori mai mic decat cel real.

Indeplinirea defectuoasa, de catre membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, a solutionarii cererilor de restituire a constat in urmatoarele: incalcarea, in mod repetat a dispozitiilor Legii 10/2001 si a acelora care reglementeaza proprietatea publica a statului; confirmarea in acte a unor fapte nereale; atestarea ca apartinand municipiului Constanta a unor bunuri aflate in domeniul public al statului (plaje si faleze).

Concret, inculpatii au incalcat dispozitiile Legii 10/2001 privind persoanele indreptatite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile in natura, competenta de solutionare a cererilor de restituire, intinderea suprafetei revendicate, etc”.


Extras din decizia Inaltei Curti:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.