ccf

CONDAMNARE PENTRU ALINA BICA – Decizia Completului de 5 judecatori al ICCJ privind pedeapsa de 4 ani inchisoare cu executare primita de fosta sefa DIICOT pentru favorizarea faptuitorului: “Sustinerile inculpatei potrivit carora solicitarea unei condamnari cu suspendare a fost determinata de interventia prim-adjunctului SRI pe care a pretins ca nu il putea refuza, au fost apreciate de instanta de fond ca neavand nicio relevanta”

Data: 12 December 2018, 12:10 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1390 afisari

Prin Decizia 117/2018, Completul de 5 judecatori al ICCJ a dispus condamnarea fostei sefe DIICOT Alina Bica la 4 ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea faptuitorului. In schimb, in acelasi dosar, judecatorii ICCJ au decis achitarea Alinei Bica pentru abuz in serviciu si a fostului ministru Adriean Videanu pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu.
Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu faptul ca: “La data de 24.09.2013, intr-un dosar instrumentat de catre DIICOT – Structura Centrala, procurorul de caz a dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru asupra unui numar de 80 actiuni, detinute la o firma de catre inculpatul Videanu Adrian.
La data de 25.02.2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanta, cu incalcarea prevederilor legale de competenta (dispozitiile art. 250 alin. 1 Cod Procedura Penala), admiterea solicitarii inculpatului Videanu Adriean si a ridicat sechestrul asigurator. Potrivit CPP, solutionarea cererii era de competenta judecatorului de drepturi si libertati si nu cea a procurorului sef al DIICOT. Astfel, Bica Alina Mihaela a facilitat inculpatului Videanu Adriean, reintroducerea in circuitul economic a celor 80 de actiuni, creand posibilitatea instrainarii lor catre persoane interpuse si sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a si intamplat.
In acel dosar, inculpatul Videanu Adriean este cercetat alaturi de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD si punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale. La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, inculpatului Videanu Adriean a depus inscrisuri cuprinzand date si informatii conform carora nu mai detinea actiunile din august 2012, imprejurarea care nu era reala.
In cursul anului 2013, inculpata Bica Alina Mihaela, dupa preluarea functiei de procuror sef al DIICOT, in urmarirea intereselor unui inculpat, om de afaceri, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie.
Pentru sprijinul acordat in scopul aratat mai sus, inculpata Bica Alina Mihaela, pe langa unele beneficii financiare, i-a solicitat omului de afaceri sa-l angajeze pe inculpatul Mihailescu Ionut Florentin (fostul sau consilier) la una dintre firmele pe care le detinea”.

Minuta Inaltei Curti:

"Cu majoritate, respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de inculpata Bica Alina Mihaela impotriva sentintei penale nr.1057 din data de 29 noiembrie 2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala, in dosarul nr.2471/1/2015, privind si pe intimatul inculpat Videanu Adriean. In baza art.275 alin. (2) Cod procedura penala obliga apelanta intimata inculpata Bica Alina Mihaela la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. In baza art.275 alin. (3) Cod procedura penala cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelului declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina statului. In baza art.275 alin. (6) Cod procedura penala onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pana la prezentarea aparatorului ales pentru apelanta intimata inculpata Bica Alina Mihaela in suma de 90 lei, ramane in sarcina statului. In baza art.275 alin. (6) Cod procedura penala onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pana la prezentarea aparatorilor alesi pentru intimatul inculpat Videanu Adriean, in suma de 45 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 26 iunie 2018. Cu opinie separata, doar in sensul admiterii apelului declarat de inculpata Bica Alina Mihaela impotriva sentintei penale nr.1057 din data de 29 noiembrie 2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala, a desfiintarii in parte a sentintei penale si a achitarii inculpatei, in temeiul art. 396 alin.5 din Codul de procedura penala raportat la art. 16 alin.1 lit.b teza a I-a din Codul de procedura penala si pentru infractiunea de favorizare a faptuitorului prevazuta de art. 269 alin. 1 Cod penal, cu mentinerea celorlalte dispozitii care nu sunt contrare."

Extras din decizia Inaltei Curti:

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.