CONDAMNARE LA MOARTE – Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, sentinta nr. 20/03.05.2012: "Referitor la caracterul necunoscut al faptelor si imprejurarilor invocate de revizuent, instanta constata ca desi s-au depus la dosar atat documente din partea Arhivelor Nationale Americane, cat si ale DSS eliberate de CNSAS, ele n-au rol in sustinerea unor fapte si imprejurari necunoscute instantei, ci, dimpotriva, pentru sustinerea unor fapte si imprejurari cunoscute instantei care a solutionat fondul"
Data: 10 November 2015, 19:08 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2308 afisari
Prin sentinta penala nr. 20/03.05.2012, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a respins ca inadmisibila cererea de revizuire formulata de Constantin Rauta, mentinand dispozitiile sentintei penale nr. 133 din 02.09.1974 a Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, prin care revizuentul a fost condamnat la moarte pentru savarsirea infractiunii de tradare.
In solutia de respingere a cererii de revizuire, instanta a constatat ca motivele invocate de petent „nu constituie fapte probatorii noi, ci eventual mijloace de proba a unor fapte sau imprejurari cunoscute de instanta la solutionarea cauzei, sau fara incidenta conditionala in adoptarea hotararii, pe calea revizuirii nefiind posibila o prelungire a probatoriului pentru fapte sau imprejurari cunoscute de instanta si nici o readministrare sau reinterpretare a probatoriului deja administrat si pentru care o hotarare a ramas definitiva”. Judecatorul a retinut ca, in data de 24.11.1973, lt. major Rauta Constantin a fost trimis in misiune in SUA, avand ca sarcina efectuarea controlului T.O. si revizia tehnica a aparaturii la sediile reprezentantelor Romaniei din Washington DC si New York, insa, ajuns la New York, petentul a predat autoritatilor americane servieta sa si un plic cu corespondenta diplomatica, solicitand acestora azil politic si refuzand in mod explicit sa revina in Romania.
Sentinta nr. 20/03.05.2012. Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti
pres. lt. col. magistrat Sorin Corneliu PETREAN
Obiectul dosarului: tradare prin transmitere de secrete (art. 157 CP 1969).
Faptele deduse judecatii: tradarea prin transmitere de secrete – art. 157 alin. (1) CP 1969; refuzul inapoierii in tara – art. 253 alin. (1) CP 1969; dezertarea – art. 332 alin. (1) CP 1969.
Solutia: "ln baza art. 401, art. 403 alin. (1) si (3) CPP 1968, respinge ca inadmisibila in principiu cererea condamnatului Rauta Constantin de revizuire a Sentintei penale nr. 133 din 02.09.1974 a Tribunalului Militar Teritoral (dosarul nr. 450/F/1974), definitiva prin nerecurare. Conform art. 192 alin. (2) CPP 1968, obliga revizuentul condamnat Rauta Constantin la plata sumei de 50 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Cu apel in 10 zile de la pronuntare. Pronuntata in sedinta publica, astazi 03.05.2012 in prezenta revizuentului condamnat Rauta Constantin".
Extras din sentinta:
"Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta constata ca cererea de revizuire formulata de condamnatul Rauta Constantin urmeaza a fi respinsa ca inadmisibila pentru urmatoarele considerente:
Potrivit art. 403 alin. (1), admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire se examineaza de catre instanta, in camera de consiliu, fara citarea partilor si fara participarea procurorului; instanta examineaza daca cererea de revizuire este facuta in conditiile prevazute de lege si daca din probele stranse in cursul cercetarii efectuate de procuror rezulta date suficiente pentru admiterea in principiu a cererii.
Ca atare, admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire este conditionata de indeplinirea cumulativa a cerintelor privind: formularea acesteia de catre o parte legal indreptatita si in temeiul prevazut de lege, intemeierea ei pe cazurile prevazute in lege si existenta unor date suficiente rezultate din probele stranse in cursul cercetarii efectuate de procuror.
Cererea de revizuire este formulata de catre o parte din proces, in sensul art. 396 alin. (1) lit. a) CPP 1968 si, fiind facuta de condamnat in favoarea sa, revizuirea se poate cere oricand, potrivit art. 398 alin. (1) CPP 1968, fiind astfel indeplinita si conditia privind formularea cererii in termenul prevazut de lege. (...)
Revizuirea, ca si cale extraordinara de atac, este indreptata impotriva hotararilor judecatoresti definitive, scopul fiind indreptarea erorilor judiciare, aceasta neputandu-se realiza decat prin anularea hotararii care a consacrat eroarea judiciara si inlocuirea ei prin alta hotarare care sa reflecte adevarul.
Potrivit dispozitiilor art. 394 lit. a) CPP 1968, cazul invocat in cauza de catre condamnatul-revizuent, revizuirea poate fi ceruta cand 's-au descoperit fapte sau imprejurari ce nu au fost cunoscute de instanta la solutionarea cauzei'.
Alineatul 2 al aceluiasi articol stabileste ca acest caz constituie motiv de revizuire daca pe baza faptelor sau imprejurarilor noi se poate dovedi 'netemeinicia hotararii de achitare, de incetare a procesului penal ori de condamnare'.
Din analiza celor doua texte rezulta ca acest caz de revizuire subzista numai daca sunt indeplinite doua conditii si anume: a) sunt descoperite fapte sau imprejurari necunoscute de instanta la solutionarea cauzei; b) faptele sau imprejurarile noi sa poata dovedi netemeinicia hotararii de achitare, de incetare a procesului penal sau de condamnare.
Cu privire la prima conditie legea face referire la urmatoarele expresii: 'fapte sau imprejurari noi', 's-au descoperit', 'nu au fost cunoscute de instanta'.
Prin expresia 'fapte sau imprejurari noi' trebuie intelese acele elemente de fapt (probe) pe baza carora sa se poata stabili eroarea judiciara savarsita cu ocazia primei judecati. In acelasi timp, faptele sau imprejurarile noi, adica probele noi, trebuie sa vizeze existenta faptei si vinovatia faptuitorului sau existenta vreunei cauze de incetare a procesului penal sau de achitare. Prin urmare, faptele sau imprejurarile la care face referire art. 394 lit. a) CPP 1968, trebuie sa faca parte din categoria probelor principale.
A descoperi un anumit fapt sau o anumita imprejurare inseamna ca acele fapte sau acea imprejurare sa fie, la un moment dat, pentru prima data cunoscute. Aceasta noua imprejurare inseamna cunoasterea ei pentru prima data dupa judecarea definitiva a cauzei iar, pe de alta parte, necunoasterea imprejurarii noi sa priveasca instanta, nu si partile.
In fine, expresia 'nu au fost cunoscute de instanta' reprezinta esenta conditiei examinate in cauza si consta in necunoasterea de catre instanta care a solutionat cauza, a unor imprejurari noi descoperite ulterior.
Referitor la caracterul necunoscut al faptelor si imprejurarilor invocate de revizuent, instanta constata ca desi s-au depus la dosar atat documente din partea Arhivelor Nationale Americane, cat si documente ale Departamentului Securitatii Statului eliberate de CASAS, ele nu au rol in sustinerea unor fapte si imprejurari necunoscute instantei, ci, dimpotriva, pentru sustinerea unor fapte si imprejurari cunoscute instantei care a solutionat fondul cauzei.
Altfel spus, ele nu fac dovada unor fapte si imprejurari de natura a determina instanta sa pronunte o hotarare diferita, ori chiar opusa, pentru ca primele nu au legatura cu continutul constitutiv al infractiunilor pentru care revizuentul a fost condamnat (infractiunea de tradare prin transmitere de secrete prev. de art. 157 alin. (1) CP 1969 se realizeaza in momentul transmiterii secretului de stat unei puteri sau organizatii straine ori agentiilor acestora, fara a interesa pentru existenta infractiunii modalitatea de recuperare ori restituire a secretului: 'ambalat' ori 'sigilat', imediat sau dupa un interval de timp, partial sau total, alterat ori nealterat, etc), iar secundele nu au legatura cu hotararea pronuntata, fiind ulterioare faptelor pentru care s-a pronuntat sentinta nr. 133/02.09.1974 (datand din anul 1979) si fara influenta conditionala sau cauzala asupra hotararii, reprezentand o evidenta a persoanelor condamnate pentru infractiuni similare cu cele retinute in sarcina petentului, si a masurilor intreprinse pentru punerea in executare a hotararilor definitive de condamnare.
Aspectele invocate de revizuent si care se doresc a fi sustinute prin aceste inscrisuri, cum ar fi returnarea, dupa un interval de timp in care nu s-a mai aflat in posesia sa, de catre autoritatile americane, a servietei de serviciu si a plicului cu corespondenta 'sigilate', aprecierea angajarii sale in cadrul Directiei Informatii Externe si atribuirea gradului militar de locotenent major ca fiind in forma si cu scop de santaj, dificultatile intampinate la revenirea familiei sale in SUA, caracterul criminal al DIE ca instrument al regimului comunist si incercarile ulterioare faptelor sale de a fi asasinat de autoritatile romane, precum si neinformarea sa de acuzatiile si procedura urmate impotriva sa, nu sunt dintre cele ce se pot circumscrie faptelor si imprejurarilor prevazute in cazul de revizuire de la litera a) a art. 394 CPP 1968. (...)
In raport de aceste considerente, si intrucat nu s-au descoperit fapte sau imprejurari care sa nu fi fost cunoscute de instanta la solutionarea cauzei, instanta va respinge ca inadmisibila in principiu cererea condamnatului Rauta Constantin, de revizuire a Sentintei penale nr. 133 din 02.09.1974 a Tribunalului Militar Teritorial (dosarul nr. 450/F/1974), definitiva prin nerecurare".
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii