COMPETENTA MATERIALA A INSTANTELOR - “Revine curtilor de apel”

Data: 09 January 2020, 12:21 | autor: L.J. | 0 comentarii | 368 afisari

Prin Decizia 922/2019, Inalta Curte de casatie si Justitie a admis exceptia necompetentei materiale a acestei instante.

Prin actiunea civila inregistrata pe rolul Judecatoriei Targu Carbunesti sub nr. x/2016 la data de 24 martie 2016, reclamantul A. a chemat in judecata pe paratii B. si Fondul de Protectie a Victimelor Strazii pentru ca, in urma probelor ce vor fi administrate, sa fie obligati paratii sa-i plateasca suma de 38.219 RON reprezentand contravaloarea distrugerilor produse de accidentul de circulatie din 25 octombrie 2010 autoturismului proprietatea sa, marca C. cu nr. de inmatriculare x, suma actualizata pe perioada 15 aprilie 2013 pana la data platii, plus cheltuieli de judecata.

Prin Sentinta civila nr. 575 din 12 aprilie 2018, Judecatoria Tg Carbunesti a respins exceptia prescriptiei dreptului material la actiune si exceptia lipsei de interes.
A admis, in parte, actiunea formulata de reclamantul A., in contradictoriu cu paratii B. si Fondul de Protectie a Victimelor Strazii si a fost obligat paratul Fondul de Protectie a Victimelor Strazii la plata sumei de 3.471,25 euro, la cursul BNR leu/euro de la data platii.

A respins, ca neintemeiata, actiunea formulata in contradictoriu cu paratul B..
A fost obligat paratul Fondul de Protectie a Victimelor Strazii la plata sumei de 850 RON, cu titlu de cheltuieli de judecata.

Impotriva acestei sentinte a declarat de apel paratul Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.) criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, solicitand admiterea apelului, respingerea actiunii ca fiind ca prescrisa, iar in subsidiar, trimiterea cauzei spre rejudecare.
Totodata, la data de 12 octombrie 2018, paratul B. a depus la dosar intampinare si apel incident, solicitand admiterea apelului si schimbarea sentintei instantei de fond, in sensul admiterii exceptiei prescriptiei dreptului material la actiune a reclamantului.

Prin Decizia civila nr. 11 din 23 ianuarie 2019, Tribunalul Gorj, sectia a II-a civila a respins apelul principal, formulat de apelantul parat Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.) impotriva Sentintei civile nr. 575 din 12 aprilie 2018 pronuntata de Judecatoria Tg Carbunesti in dosarul nr. x/2016.

A admis exceptia inadmisibilitatii apelului incident formulat de apelantul B., invocata de intimatul A..
A respins, ca inadmisibil apelul incident formulat de apelantul B. impotriva aceleiasi sentintei civile.
A obligat apelantul Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.) la plata catre intimatul A. a sumei de 700 RON, cu titlu de cheltuieli de judecata.

Impotriva acestei decizii a formulat recurs paratul B., solicitand admiterea recursului, casarea deciziei recurate si, in rejudecare, admiterea exceptiei prescriptiei dreptului material la actiune al intimatului-reclamant, cu consecinta respingerii actiunii, ca tardiv formulata.

Minuta Inaltei Curti:

“Admite exceptia necompetentei materiale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sectia a II-a civila privind solutionarea recursului declarat de recurentul-parat B. impotriva Deciziei nr. 11/2019 din 23 ianuarie 2019 pronuntate de Tribunalul Gorj, sectia a II-a civila. Trimite cauza spre competenta solutionare Curtii de Apel Craiova. Fara nicio cale de atac”.

Extras din decizia Inaltei Curti:

“ Recursul a fost declarat impotriva unei decizii pronuntate de tribunal, in apel, intr-o cerere evaluabila in bani cu valoare mai mica de aceea de 200.000 RON.
Potrivit art. 96 pct. 3 C. proc. civ., 'curtile de apel judeca: ca instante de recurs, in cazurile anume prevazute de lege', iar potrivit art. 97 pct. 1 din acelasi act normativ, 'Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca: recursurile declarate impotriva hotararilor curtilor de apel, precum si a altor hotarari, in cazurile prevazute de lege'.

Prin Decizia nr. 18 din 1 octombrie 2018, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 965 din 14 noiembrie 2018, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul competent sa judece recursul in interesul legii a statuat ca, in interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 96 pct. 3, art. 97 pct. 1 si art. 483 din C. proc. civ., competenta de solutionare a recursurilor declarate impotriva hotararilor pronuntate in apel de catre tribunale, in cauzele avand ca obiect cereri evaluabile in bani in valoare de pana la 200.000 RON inclusiv, ca urmare a pronuntarii Deciziei nr. 369 din 30 mai 2017 a Curtii Constitutionale, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 din 20 iulie 2017, revine curtilor de apel.

Avand in vedere ca deciziile pronuntate in interesul legii au caracter obligatoriu pentru instantele judecatoresti de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, conform art. 517 alin. (4) C. proc. civ., rezulta ca dezlegarea data de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul competent sa judece recursul in interesul legii, prin Decizia nr. 18 din 1 octombrie 2018, se impune a fi respectata, incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial, 14 noiembrie 2018.
Pornind de la aceste consideratii, instanta suprema constata ca obiectul prezentului recurs il reprezinta Decizia civila nr. 11 din 23 ianuarie 2019, pronuntata de Tribunalul Gorj, sectia a II-a civila.

Fiind atacata o hotarare pronuntata in apel de tribunal, rezulta ca recursul declarat impotriva acestei hotarari este de competenta materiala a curtii de apel, ca instanta imediat superioara tribunalului.
Avand in vedere ca instanta imediat superioara Tribunalului Gorj este Curtea de Apel Craiova, rezulta ca solutionarea recursului declarat in prezenta cauza este de competenta materiala a celei din urma mentionate instante”.


>> Decizia Inaltei CurtiAdauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.