COMPETENTA INSTANTEI - “Se adreseaza judecatoriei in a carei raza se afla la data sesizarii organului de executare domiciliul”

Data: 04 decembrie 2019, 12:09 | autor: L.J. | 0 comentarii | 456 afisari

Prin Decizia 400/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Satu Mare. 

Prin cererea de chemare in judecata inregistrata la data de 4 ianuarie 2018 pe rolul Judecatoriei Satu Mare, contestatoarea Administratia Nationala "Apele Romane" - Administratia Bazinala de Apa Somes - Tisa, in contradictoriu cu intimatul A., a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta in cauza, sa dispuna admiterea contestatiei si anularea executarii silite si a tuturor actelor de executare emise de BEJ B. in Dosarul executional nr. x/2017.
In motivare, contestatoarea a aratat ca sumele pretinse nu sunt datorate, sporul de fidelitate solicitat fiind inclus in salariul de baza incepand cu 01.12.2015 si fiind platit intimatului.

Prin Sentinta civila nr. 2746 din data de 11 iulie 2018, Judecatoria Satu Mare a admis exceptia de necompetenta teritoriala invocata din oficiu si a declinat competenta de solutionare a contestatiei la executare in favoarea Judecatoriei Cluj-Napoca.

In motivarea solutiei pronuntate, instanta a retinut ca in procedura speciala a contestatiei la executare, regula aplicabila in materia competentei este o regula derogatorie de la dreptul comun si este reglementata de dispozitiile art. 651 alin. (1) si (3) C. proc. civ., in conformitate cu care instanta de executare este judecatoria in a carei circumscriptie se afla, la data sesizarii organului de executare, domiciliul sau, dupa caz, sediul debitorului, in afara cazurilor in care legea dispune altfel.

Investita prin declinare, Judecatoria Cluj-Napoca a pronuntat Sentinta civila nr. 7159 din data de 31 octombrie 2018, prin care a admis exceptia de necompetenta teritoriala invocata din oficiu si a declinat competenta de solutionare a contestatiei la executare in favoarea Judecatoriei Satu Mare, a constatat ivit conflictul negativ de competenta si a dispus inaintarea dosarului Inaltei Curti, in vederea solutionarii conflictului de competenta.

In motivarea hotararii pronuntate, instanta a retinut ca nu prezinta relevanta sub aspectul solutionarii exceptiei daca debitorul din titlul executoriu are sau nu personalitate juridica, cata vreme in cadrul contestatiei la executare nu se pot aduce modificari in ceea ce priveste cadrul procesual din litigiul care a generat titlul executoriu, pentru a se sustine ca de fapt calitate procesuala pasiva putea avea numai Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa.

Minuta Inaltei Curti:

“Stabileste competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Satu Mare. Definitiva”.

Extras din decizia Inaltei Curti:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.