COMPETENTA DE SOLUTIONARE A CAUZEI - “Se exercita calea de atac a apelului”

Data: 07 November 2019, 12:52 | autor: L.J. | 0 comentarii | 357 afisari

Prin Incheierea din 8 februarie 2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit competenta de solutionare a cauzei in favoarea Curtii de Apel Ploiesti.

Prin decizia penala nr. 1064 din 1 noiembrie 2018, Curtea de Apel Ploiesti a calificat drept „contestatie” calea de atac a apelului exercitata de petenta A. impotriva sentintei penale nr. 63 din 11 septembrie 2018 pronuntate de Judecatoria Sinaia si a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Prahova, Sectia penala.

Pentru a decide astfel, curtea de apel a retinut ca prin sentinta penala nr. 63 pronuntata in data de 11 septembrie 2018 de Judecatoria Sinaia, in baza art. 139 din Legea nr. 302/2004, s-a dispus recunoasterea si executarea unei hotarari judecatoresti pronuntate de autoritatile portugheze in conformitate cu Decizia-cadru 2005/214/JAI a Consiliului din 24 februarie 2005 privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce a sanctiunilor pecuniare.

Impotriva acestei sentinte intimata A. a declarat apel. Curtea de apel a recalificat calea de atac din apel in contestatie, apreciind ca procedura de solutionare a unei cereri vizand recunoasterea si executarea unei hotarari pronuntate de autoritatile judiciare straine prin care s-au aplicat sanctiuni pecuniare este reglementata de dispozitiile art. 233 si urm. din Legea nr. 302/2004, dispozitii care nu reglementeaza in mod expres calea de atac ce se exercita impotriva unei sentinte pronuntate in temeiul acestor dispozitii. In aceste conditii, instanta de apel a constatat ca sunt incidente dispozitiile din Codul de procedura penala, Titlu V, referitoare la executarea hotararilor penale, respectiv art. 597 C. proc. pen., asa incat a calificat drept „contestatie” calea de atac a apelului exercitata si a declinat competenta de solutionare a contestatiei, in favoarea Tribunalului Prahova, Sectia penala.

Prin decizia penala nr. 41 din 21 ianuarie 2019, Tribunalul Prahova a calificat apel calea de atac exercitata de intimata A. impotriva sentintei penale nr. 63 din 11 septembrie 2018, pronuntata de Judecatoria Sinaia, a admis exceptia necompetentei materiale a Tribunalului Prahova, a declinat competenta de solutionare a apelului in favoarea Curtii de Apel Ploiesti, a constatat ivit conflictul negativ de competenta in cauza si a sesizat Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea solutionarii conflictului negativ de competenta.

Minuta Inaltei Curti:

“Stabileste competenta de solutionare a cauzei in favoarea Curtii de Apel Ploiesti”.

Extras din incheierea Inaltei Curti:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.