ccf

Combaterea coruptiei. Viziunea presedintelui Klaus Iohannis

Data: 04 June 2020, 16:58 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1650 afisari

Consilierul prezidential Ion Oprisor de la Departamentul Securitatii Nationale a facut precizari privind Noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024.


Astfel, se arata ca in noua Strategie, fenomenul coruptiei nu mai reprezinta doar o vulnerabilitate, asa cum era mentionat in strategiile anterioare, ci i-a fost atribuit un grad ridicat de atentie, fiind incadrat in categoria riscurilor de securitate.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, in viziunea presedintelui Klaus Iohannis (foto), lupta anticoruptie trebuie continuata fara rezerve, concomitent cu promovarea la nivelul societatii a valorilor fundamentale care stau la baza crearii unei culturi a integritatii in zona publica, pentru ca doar in acest fel vor putea fi eradicate cauzele care stau la baza fenomenului coruptiei”.

Iata comunicatul Administratiei Prezidentiale din 4 iunie 2020:


“Noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024, document avizat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in sedinta din 27 mai a.c. si inaintat Parlamentului Romaniei pentru dezbatere si aprobare, reprezinta principalul document de planificare a apararii si a fost realizata cu contributia tuturor institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.

Strategia acorda o importanta majora componentei societale a securitatii nationale, bazate in special pe cresterea rezilientei si reducerea vulnerabilitatilor interne, inclusiv prin combaterea coruptiei, precum si pe buna functionare a statului de drept si a democratiei si pe consolidarea capacitatii administrative.

Combaterea coruptiei in toate ipostazele sale, de la formarea grupurilor nelegitime de interese si pana la riscul deturnarii deciziilor luate de autoritatile statului, este abordata in mai multe sectiuni ale Strategiei (de exemplu la punctele 142, 146, 150 si 157).

In noua Strategie, fenomenul coruptiei nu mai reprezinta doar o vulnerabilitate, asa cum era mentionat in strategiile anterioare, ci i-a fost atribuit un grad ridicat de atentie, fiind incadrat in categoria riscurilor de securitate.
Strategia reitereaza atasamentul Romaniei fata de statul de drept, subliniind explicit la punctul 53 ca respectarea angajamentului ferm fata de dreptate si de lege, valorile democratiei si principiile statului de drept, precum si modernizarea statului si institutiilor sale reprezinta fundamente care asigura cetatenilor securitatea si prosperitatea la care sunt indreptatiti.

De asemenea, Strategia implica lupta anticoruptie pentru realizarea obiectivelor nationale de securitate, din perspectiva interna, care vizeaza buna functionare a justitiei si asigurarea ordinii de drept, inlaturarea deficientelor care afecteaza buna guvernare, precum si prevenirea si combaterea infractionalitatii de toate felurile.

In elaborarea Strategiei s-a avut in atentie respectarea prevederilor constitutionale si ale legilor in vigoare, precum si a deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei, in baza carora serviciile de informatii nu trebuie sa participe la obtinerea de probe in cooperare cu Ministerul Public, care sa fie utilizate in cadrul procesului de urmarire penala.

In prezent, este inca in vigoare Strategia Nationala Anticoruptie, elaborata de catre Ministerul Justitiei, care isi incheie valabilitatea in acest an. Dupa aprobarea de catre Parlamentul Romaniei a noii Strategii Nationale de Aparare a Tarii, toate institutiile publice cu atributii in domeniul securitatii nationale vor elabora strategiile sectoriale specifice domeniului lor de activitate, inclusiv Strategia anticoruptie, in cadrul carora vor fi detaliate obiectivele, responsabilitatile si directiile concrete de actiune.

In viziunea Presedintelui Klaus Iohannis, lupta anticoruptie trebuie continuata fara rezerve, concomitent cu promovarea la nivelul societatii a valorilor fundamentale care stau la baza crearii unei culturi a integritatii in zona publica, pentru ca doar in acest fel vor putea fi eradicate cauzele care stau la baza fenomenului coruptiei.

De altfel, chiar in cursul zilei de miercuri, 3 iunie a.c., Presedintele Romaniei a avut o intalnire cu premierul, la Palatul Cotroceni, in cadrul careia s-a discutat aplicat despre repararea legislatiei juridice atat de afectate de modificarile succesive care au avut loc in anii trecuti”.

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.