Colocviul "Andrei Radulescu, Maestrii dreptului romanesc" (Galerie foto). Discursul presedintelui Fundatiei "Andrei Radulescu si a Marilor Juristi Romani", av. Dana Gruia Dufaut
Data: 06 December 2015, 09:22 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2932 afisari
Fundatia „Andrei Radulescu si a Marilor Juristi Romani” a marcat, joi 3 decembrie 2015, implinirea a 135 de ani de la nasterea marelui jurist si istoric Andrei Radulescu - prim-presedinte al Curtii de Casatie intre anii 1938 si 1940 si presedinte al Academiei Romane intre 1946 si 1948 -, printr-un colocviu gazduit de Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.
Invitatii speciali ai evenimentului au fost Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, Mircea Dutu, directorul Institutului de Cercetari Juridice "Acad. Andrei Radulescu", prof. univ. Brandusa Stefanescu, din cadrul Academiei de Studii Economice, Eugen Simion, presedintele Sectiei de filologie si literatura a Academiei Romane, Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si Ana Diculescu Sova, senior partner Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, care, alaturi de avocatul Dana Gruia Dufaut (foto), presedinte al Fundatiei "Andrei Radulescu si a Marilor Juristi Romani", au evocat personalitatea complexa a lui Andrei Radulescu.
Discursul presedintelui Fundatiei „Andrei Radulescu si a Marilor Juristi Romani”, Dana Gruia Dufaut:
Domnilor si Doamnelor,
Stimat auditoriu,
Am ales sa il evocam aici si acum la Biblioteca Centrala Universitara pe Andrei Radulescu, desi poate, unii dintre dumneavoastra v-ati fi asteptat sa ne intalnim la Academia Romana.
Am facut acest lucru pentru ca Biblioteca Centrala Universitara adaposteste si Fundatia Universitara Carol I fara ajutorul careia Andrei Radulescu nu ar fi ajuns niciodata sa studieze dreptul si sa urce pe cele mai inalte trepte in magistratura; In 1901 pe baza de concurs Andrei Radulescu primea de la Fundatia Carol I o bursa care i-a asigurat mijloacele financiare necesare pentru a ramane sa studieze la Bucuresti.
In Amintirile sale, Andrei Radulescu povestea: "Daca as fi avut alte mijloace de trai (…) ajungeam desigur un foarte bun matematician, latinist, elenist, istoric, numismat, etc., dar la Drept, nici nu m-as fi gandit".
Andrei Radulescu a ramas recunoscator Fundatiei Carol I pana la sfarsitul vietii sale, iar in final o mare parte din Biblioteca sa a donat-o Bibliotecii Fundatiei Carol I.
Multe din cartile pe care le puteti rasfoi si azi in aceasta biblioteca poarta semnatura lui Andrei Radulescu si mentiunea "Fundatiei Universitare Regele Carol I din partea fostului ei bursier".
Ultima dedicatie de acest gen dateaza din 4 decembrie 1958, un an inainte de moartea sau, cand date fiind vremurile, Andrei Radulescu nu mai evoca numele Regelui, ci a scris pur si simplu "Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti; Omagiu din partea fostului bursier".
Iata deci de ce am dorit ca memoria lui Andrei Radulescu sa fie evocata in acest loc.
Personalitatile care vor interveni in fata Dvs. in aceasta seara il vor evoca pe Andrei Radulescu - Academicianul, pe Andrei Radulescu - juristul si inaltul magistrat, pe Andrei Radulescu - profesorul, in fine pe Andrei Radulescu istoricul Dreptului…
Andrei Radulescu nu a fost niciodata profesor titular la Facultatea de Drept; nu are rost sa revenim asupra acestei nedreptati ce i s-a facut atunci si care l-a marcat intreaga viata. Am dorit, prin prezenta Dlui Decan Baias ca la evocarea lui Andrei Radulescu sa se asocieze si Facultatea de Drept. Va multumesc, domnule Baias, ca ati dat curs rugamintii noastre, iar in continuare va rog sa luati cuvantul si sa moderati aceasta sesiune comemorativa.
Va multumesc si sper ca impreuna sa redescoperim personalitatea acestei mari personalitati, uitate sub valul vremurilor caci asa cum spunea chiar Andrei Radulescu ‘dreptatea cere sa dai fiecarei vremi ce este al ei…’”.
Prof. univ. dr. Sorina Bercescu: „Un adevarat crez al tatei, pe care ni l-a impartasit, este ca oricare ar fi calea pe care vrei sa o urmezi, esential este sa o faci cu pasiune”
Toti cei prezenti la eveniment – printre care s-au numarat judecatori si magistrati-asistenti din cadrul ICCJ, personalitati ale vietii publice si academice din Romania, profesori universitari din tara si din strainatate – au avut parte si de o surpriza: un mesaj transmis, prin intermediul Danei Gruia Dufaut, de Sorina Bercescu, una dintre fiicele lui Andrei Radulescu.
Mesajul:
"Doamnelor si Domnilor,
Stimat auditoriu,
Regret mult ca in aceasta zi de mare traire emotionala nu pot fi alaturi de Dumneavoastra.
Magistratul, profesorul erudit, juristul, omul de stiinta, academicianul Andrei Radulescu, asa cum arata toti cei care ii amintesc etapele vietii, personalitatea si activitatea lui, dragostea pentru neamul romanesc, a fost si pentru noi, copiii lui, un model de seriozitate, de cinste, de tarie morala, de munca neobosita.
L-am iubit si l-am admirat pe tata in toate etapele vietii, in ceasurile de bucurie, ca si in cele innegurate.
Anii au trecut, dar adeseori gandul ne duce, firesc, spre vremea copilariei.
Cand eram impreuna cu sora mea, Maria, plecam la scoala, tata era demult la birou. Se oprea din lucru doar ca sa ne imbratiseze in pragul zilei.
Datorita tatei am avut bucuria sa asistam la sedintele solemne ale Academiei Romane, sa cunoastem multi oameni de stiinta romani sau straini veniti in tara si invitati la noi la masa de seara, ceasul zilei cand eram cu totii impreuna.
Au fost momente de mare incantare intelectuala. Si un alt mijloc de a ne imbogati cunostintele, orizontul nostru cultural.
In casa parinteasca, duminicile au fost, mai intotdeauna, ale noastre, ale copiilor. Plecam cu tata si cu mama la Baneasa, la Snagov, la tara. Si ne bucuram impreuna de ceasurile petrecute in mijlocul naturii, cand infloreau narcisele, cand crengile liliacului se plecau sub povara lor inmiresmata. Craciunul, Pastele, Sfintii Constantin si Elena, Sfantul Andrei, Sfanta Maria erau sarbatori luminate pe care le-am trait inconjurati de multa iubire parinteasca. Si cum am putea uita vacantele «mari» petrecute la mare sau la munte?
Am invatat, de atunci, ce inseamna seriozitatea, cinstea, respectul muncii in toate sectoarele vietii.
Am fost patru copii – un evantai de preocupari, de studii mereu imbogatite: Andrei – Dreptul, Irina-Elena – Istoria, Constanta-Sorina – Literele, Maria – Chimia.
Andrei Radulescu a fost un sot si un tata admirabil, care ne-a inconjurat cu dragostea lui calda in toate ceasurile vietii, indiferent de calea pe care am urmat-o.
A fost un tata bun si bland care a stiut sa ne invete multe si sa ne sfatuiasca in ceasurile de cumpana, fara a cauta sa ne impuna punctul lui de vedere. Au fost tot atatea lectii de viata.
Un adevarat crez al tatei, pe care ni l-a impartasit, este ca oricare ar fi calea pe care vrei sa o urmezi, esential este sa o faci cu pasiune.
In negura vremurilor, amintirile se sterg uneori, altele raman la fel de vii.
Tin in mod deosebit sa transmit multe multumiri tuturor celor care prin participarea lor activa, prin prezenta lor, au adus si aduc un impresionant omagiu celui ce a fost un mare iubitor al dreptatii, tatal meu, Andrei Radulescu".
Galerie foto:
Prof. univ. dr. Flavius Baias, decan al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti
Acad. Eugen Simion, presedinte al Sectiei de filologie si literatura a Academiei Romane
Jud. Livia Doina Stanciu, presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie
Prof. univ. emerit dr. Brandusa Stefanescu, Academia de Studii Economice din Bucuresti
Av. Ana Diculescu Sova, Senior Partner NNDKP (foto cadru apropiat)
Prof univ. dr. Mircea Dutu, director al Institutului de Cercetari Juridice "Acad. Andrei Radulescu"
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii