ccf

Colaborationismul si turnatoria - ca obligatii legale

Data: 16 January 2020, 13:12 | autor: av. Dan CHITIC | 0 comentarii | 1841 afisari

Din 17 ianuarie toti avem obligatia legala de a fi turnatori! Caci va intra in vigoare Legea 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, lege potrivit careia practic orice roman devine colaborator si turnator al “statului de drept”.


Incepand de pe 17 orice avocat, notar public, executor judecatoresc, auditor, expert contabil sau contabili autorizati, cenzor, persoana care acorda consultanta fiscala, financiara, de afaceri sau contabila si orice alta persoane care exercita profesii juridice liberale sau orice entitate sau persoana fizica ce comercializeaza, in calitate de profesionist, bunuri sau presteaza servicii, in masura in care efectueaza tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro… este obligat sa toarne. Pardon, sa raporteze. In calitate de “entitati raportoare”.

“Avocatii in calitate de entitati raportoare au obligatia de a raporta (i) tranzactiile suspecte si (ii) tranzactiile in numerar in lei sau in valuta a caror limita reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro.” - spune Legea.

Cu alte cuvinte, avocatii au obligatia legala sa-si toarne clientii daca “suspecteaza sau au motive rezonabile sa suspecteze ca:

a) bunurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului;

sau

b) persoana sau imputernicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi;

sau

c) informatiile pe care entitatea raportoare le detine pot folosi pentru impunerea prevederilor prezentei legi;”

sau mai ales:

d) in orice alte situatii sau cu privire la elemente care sunt de natura sa ridice suspiciuni referitoare la caracterul, scopul economic sau motivatia tranzactiei, cum ar fi existenta unor anomalii fata de profilul clientului, precum si atunci cand exista indicii ca datele detinute despre client ori beneficiarul real nu sunt reale sau de actualitate, iar clientul refuza sa le actualizeze ori ofera explicatii care nu sunt plauzibile.”

Legea nu omite sa precizeze ca “Transmiterea raportului se face inainte de efectuarea oricarei tranzactii aferente clientului care are legatura cu suspiciunea raportata.”
… dar si ca “Obligatia de a raporta tranzactiile in numerar in lei sau in valuta include si operatiunile a caror valoare este fragmentata in transe mai mici decat echivalentul in lei a 15.000 euro, care au elemente comune cum ar fi: partile tranzactiilor, inclusiv beneficiarii reali, natura sau categoria in care se incadreaza tranzactiile si sumele implicate. Raportul se transmite in cel mult 3 zile lucratoare de la momentul efectuarii tranzactiei.”


Totul e precizat pana in cele mai mici detalii. Caci este prevazuta o procedura intreaga potrivt careia esti obligat sa torni. Registre, arhive, persoane abilitate…

Dar si sanctiuni. Caci Articolul 42 al. (1) din Lege prevede ca “incalcarea prevederilor prezentei legi atrage, dupa caz, raspunderea civila, disciplinara, contraventionala, administrativa sau penala.”

Astfel “Autoritatile competente conform art. 26 alin. (1) iau in considerare, atunci cand stabilesc tipul si nivelul masurilor sau sanctiunilor contraventionale/administrative aplicate…”

Fapt care poate constitui o veritabila arma de santaj institutional asupra oricarei persoane fizice sau juridice care a obandit atributiuni de “entitate raportoare” potrivit prezentei legi.

Asta ca sa fie clar... de ieri suntem obligati cu totii sa fim colaboratorii “statului de drept”.

Un fel de securisti fara de arginti…

Eu unul declar public ca nu voi deveni o “entitate raportoare” si nici nu imi voi turna clientii. Si asta pentru simplul motiv ca eu nu imi suspectez clientii si nici nu am motive rezonabile sa ii suspectez! Caci eu cred in prezumtia de buna-credinta si nevinovatie!

Astept sanctiunile.

Post script: in ultima instanta, prefer sa ies din profesia de avocat decat sa devin un turnator cu acte in regula.

Daca tot noi avocatii avem un “rol formal”, de “auxiliari ai justitiei”, un fel de voci care striga in pustie... macar sa nu devenim si turnatori cu acte in regula!


Sursa: Facebook Dan Chitic

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.